Greutate în exces înainte de 50 de ani, risc mai mare de cancer pancreatic

Dietă
Greutatea în exces înainte de 50 de ani poate fi asociată cu riscul de mortalitate prin cancer pancreatic decât excesul de greutate la vârste mai înaintate, susține un studiu.

Greutate în exces, cancer pancreatic. "Ratele de cancer pancreatic au crescut constant de la începutul anilor 2000", a declarat autorul principal al studiului, medicul Eric J. Jacobs, director științific principal la Cercetarea Epidemiologică din cadrul Societății Americane de Cancer din Atlanta.

Specialistul susține că această creștere i-a încurcat deoarece fumatul - un factor de risc major pentru cancerul pancreatic - este în scădere. El mai precizează că "studiile anterioare au indicat că excesul de greutate este legat doar de un o creștere relativ mică a riscului, ceea ce nu arată suficient de mare pentru a explica pe deplin creșterile recente ale ratelor de cancer pancreatic".

Jacobs susține că majoritatea studiilor anterioare privind legătura dintre greutatea și cancerul pancreatic s-au bazat pe greutatea măsurată la vârsta adultă mai mare. În studiul la care acesta a participat, cercetătorii au căutat să afle dacă excesul de greutate măsurat mai devreme la vârsta adultă ar putea fi mai puternic legat de riscul de cancer pancreatic decât excesul de greutate măsurat la vârste mai mari, potrivit sciencedaily.

Greutate în exces, cancer pancreatic: aproape un milion de participanți

Cancerul pancreatic constituie puțin peste 3% din toate cazurile de cancer noi, este un tip extrem de mortal de cancer, cu o rată de supraviețuire de cinci ani de doar 8,5 la sută, conform bazei de date a Institutului Național de Cancer. În Statele Unite, cancerul pancreatic este a treia cauză principală de deces prin cancer, după cancerul pulmonar și colorectal. Specialiștii se așteaptă ca acest tip de cancer să provoace aproximativ 46.000 de decese în 2019.

La cercetare s-au analizat datele a 963.317 adulți din SUA fără istoric de cancer care s-au înscris la un studiu pentru prevenirea cancerului – studiu coordonat de Societatea Americană a Cancerului, un studiu la nivel național al mortalității prin cancer, care a început în 1982 și i-a urmat pe participanți până în 2014. Toți participanții au raportat greutatea și înălțimea lor o singură dată, la începutul studiului, când unii erau la vârsta de 30 de ani, iar alții - 70 sau 80 de ani.

Cercetătorii au folosit aceste informații ca să calculeze indicele de masă corporală (IMC). Apoi, i-au urmărit. În perioada de monitorizare, 8.354 de participanți au murit de cancer pancreatic. Indicele de masă corporală mai mare a fost legat de un risc crescut de moarte de cancer pancreatic. Această creștere a riscului a fost cea mai mare pentru IMC evaluat la vârste mai fragede. O creștere de cinci unități de IMC - aproximativ 32 de pounds (14,51 kg) pentru un adult a fost asociată cu 25% la risc crescut cei cărora le-a fost evaluat IMC între 30 și 49 de ani; 19% la risc crescut la cei evaluați între 50 și 59 de ani; 14% la risc crescut la cei evaluați între 60 și 69 de ani; și 13% au crescut riscul la cei evaluați între 70 și 89 de ani.

Greutate în exces, cancer pancreatic: o posibilă creștere

Jacobs a spus că rezultatele studiului indică faptul că excesul de greutate ar putea crește riscul de deces din cauza cancerului de pancreas mai mult decât se credea anterior. A mai menționat că generațiile recente ajung la vârsta mijlocie timpurie cu o greutate mai mare decât generațiile anterioare. Cercetătorul estimează că 28% din decesele de cancer pancreatic la americanii născuți între 1970 și 1974 vor fi atribuite excesului de greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel