GREVĂ JAPONEZĂ în peste 420 de spitale. SANITAS: „Oamenii sunt EPUIZAȚI!”

Membrii SANITAS poartă de astăzi banderole care anunță greva japoneză. FOTO: Facebook / SANITAS
Federația SANITAS a declanșat, de astăzi, greva japoneză. În peste 420 de unități sanitare angajații poartă banderole. Nu întrerup activitatea, dar vor să atragă atenția asupra condițiilor de muncă INUMANE în care-și desfășoară activitatea de luni de zile. 

„De astăzi, 7 octombrie, mai mult de 32.000 de membri SANITAS din peste 420 de instituții publice de sănătate și asistență socială din toate județele țării au declanșat greva japoneză.

Nu întrerupem activitatea la locurile noastre de muncă, pentru că suntem conștienți de rolul esențial pe care îl avem în asigurarea prevenției, tratamentului și îngrijirii populației acestei țări. Tragem, însă, un semnal de alarmă asupra faptului că salariații din cele două domenii lucrează de peste șase luni în condiții de epuizare fizică și psihică, sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectați fiind din rândul personalului medical sau auxiliar iar următoarele luni vor fi din ce în ce mai dificile! Ritmul de infectare intracomunitară crește, pacienții vor fi din ce în ce mai mulți, instituțiile medicale și de asistență socială sunt din ce în ce mai aglomerate, apropiindu-ne periculos de mult de blocarea sistemului de sănătate și asistență socială.

În aceste condiții, constatăm că aceiași salariați sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a ”răsplăților financiare promise sau chiar legiferate”, dar în realitate neacordate!”, arată Biroul Executiv al Federației SANITAS din România. 

Bărăscu: Spitale unde oamenii sunt extenuați și prost plătiți

„Astăzi, Balșul, Colentina, sau Victor Babeș și în secțiile unde se lucrează non-stop de șase luni și colegii sunt extenuați și terminați mai ales fizic și psihic, să vezi că primești un spor de 10, maximum 25% și dacă se poate într-o perioadă cei de la ATI sa le ia bani din sporurile lor. Sumele de bani nu le-am cerut noi. Au fost acordate, stimulentul de risc, știm de 30% care trebuia sa se dea. Nu mai vorbim de asistenta sociala. Nu le-au primit nici astazi, iar daca au primit, au fost sume derizorii. Adică ați lucrat 12 ore, primești 12 lei, 7 lei, 9 lei”,  declarat Leonard Bărăscu, lider SANITAS.

Potrivit membrilor Biroului Executiv al Federației SANITAS, realitatea este că:

1. Legislația specifică relațiilor de muncă este aplicată incomplet și discriminatoriu;

2. Sunt situații în care cadrul legal este atât de incoerent formulat încât lasă loc la interpretări eronate care conduc, inevitabil, la decizii manageriale incorecte, chiar aberante;

3. În multe instituții din sănătate și asistență socială, așa-zisele recompense financiare pentru munca depusă în perioada stării de urgență se ridică la sume derizorii de 30 – 80 lei pe lună!

4. Atât în perioada de urgență cât și în cea de alertă au fost emise reglementări care, în lipsa precizării clare a surselor de finanțare, nu pot fi puse în practică;

5. posturile în instituțiile publice sunt blocate, personalul este insuficient exact în secțiile unde presiunea pandemiei este cea mai mare.

„Salariații din sănătate, asistență socială, direcțiile de sănătate publică, unitățile de asistență medico-socială, serviciile de ambulanță, medicina școlară protestează începând de astăzi, DECENT, fără întreruperea activității, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienții, așteptându-se ca autoritățile române să îi trateze cu aceeași DECENȚĂ și să înțeleagă că TREBUIE SĂ RESPECTE LEGEA!

Cerem respectarea tuturor drepturilor legale pentru membrii noștri de sindicat: cele de natură salarială, cele de protecție la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacității de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariați din același tip de unități și cu același tip de activitate!”, mai arată sursa citată. 

Situația ar putea escalada

Mai mult, sindicațiltii spun că dacă nu vor fi luate în considerare doleanțele lor, se gândesc la alte forme de protest.

„În condițiile în care autoritățile nu găsesc soluții reale la problemele semnalate de organizațiile noastre, Consiliul Național SANITAS din data de 13 octombrie 2020 va decide și alte forme de protest sindical, cu respectarea legislației specifice perioadei de criză pe care o traversăm. Vom apela inclusiv la chemarea în instanță a angajatorilor care nu respectă legea sau o interpretează după bunul lor plac.

7 octombrie este declarată Ziua Mondială pentru Muncă Decentă. Organizația Internațională a Muncii recomandă guvernelor lumii să adopte măsuri care să asigure munca decentă, o condiție esențială pentru reducerea sărăciei și o dezvoltare durabilă și echitabilă. Conceptul presupune remunerație corectă, securitate în timpul serviciului, oportunități de dezvoltare profesională, libertate de exprimare, participare activă în luarea de decizii și – nu în ultimul rând – egalitate de șanse între bărbați și femei.

Mesajul membrilor SANITAS în această zi este: Muncim decent – protestăm decent – rasplătiți-ne decența cu o minimă bună-cuviință: acordarea drepturilor noastre legale!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel