Gripă: 9 decese în România, la început de sezon

Gripă, viroze
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la nouă, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Un bărbat de 40 de ani din judeţul Arad, confirmat cu virus gripal AH1, a decedat ieri. Acesta avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal.

Tot ieri a murit și un băiat de 17 ani din jud. Teleorman, confirmat cu virus gripal de tip A, subtip (H1). Copilul a avut și virus Respirator Sincitial (VRS), dar și alte condiții medicale preexistente și nici el nu era vaccinat antigripal.

Potrivit ultimelor raportări ale autorităților medicale sunt vaccinați antigripal 1.200.000 de români. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.300.000 de doze de vaccin, din care mai are în stoc încă 100.000 de doze. Vaccinurile antigripale oferite de Ministerul Sănătății sunt pentru grupele de risc ale populaţiei: personal medical, bolnavi cronici, bătrâni, femei gravide.

În România, rata vaccinării este de doar 8%, țara noastră fiind pe locul 3 în Europa, după Estonia şi Letonia. Cea mai mare rată a vaccinării este în Marea Britanie, 71%.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat pentru Digi 24, că în sezonul de gripă de anul trecut s-au înregistrat 100 de decese. Acum ne aflăm de-abia la începutul sezonului de gripă, numai la final de sezon ne vom da seama dacă anul acesta au fost mai multe cazuri. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă în acest moment, ci de o circulaţie mai intensă a virusului gripal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel