Gripa, apărută mai devreme decât anul trecut. Cum te poți proteja, sfatul unui medic

CAzurile de gripă au apărut mai devreme în acest sezon
Primele cazuri de gripă au apărut în acest sezon mai devreme față de anul trecut, iar sezonul rece abia a început. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la importanța vaccinării, dar și a măsurilor care ne pot proteja de îmbolnăvire.

Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut o serie de aprecieri privind grupa sezonieră și, totodată, a tras un semnal de alarmă cu privire la importanța vaccinării. Gripa este o boală care poate ucide, cei mai expuși fiind bătrânii care mai au și alte afecțiuni, dar și copiii, gravidele sau persoane ale căror imunitate este slăbită. 

„Primele cazuri de gripă au apărut mai devreme cu trei săptămâni faţă de sezonul trecut. Au fost raportate patru cazuri în București și unul la Iași. În toată țara au fost raportate 17 cazuri de gripă clinică. Anul trecut, în același interval, au fost doar 5 cazuri. Niciun pacient nu era vaccinat.

Până când Parlamentul va adopta legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România, e bine de știut:

1. Anul trecut gripa a dus la 129 de decese.
2. Cei mai expuşi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.
3. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.
4. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
5. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.
7. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.
8. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, a scris el.

Pe pagina sa de socializare, medicul a arătat și câteva metode pentru a ne proteja de gripa de sezon.

„Cum ne protejăm - 4 reguli simple:

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

3. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

4. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel