Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Gripa aviară cu virus înalt patogen, focar în România. Iată cum vă protejați
17 ian, 17:43
Având în vedere apariția focarului de gripă aviară cu virus H5N8 înalt patogen, experții de la DSP Alba ne explică ce trebuie să facem ca să ne protejăm! Iată regulile de bază:
de  Dana Lascu
În România a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă din Maramureș

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen, la păsări domestice din țări vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice ori produse ale acestora și a apariției unui focar la o fermă de păsări din județul Maramureș, experții DSP Alba face următoarele recomandări către populație:

Măsuri generațe de protecție pentru populație:

- Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar;

- Nu manipulați păsări moarte;

- Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave;

- Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate;

- Anuntați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;

- Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.

Cum trebuie să preparați hrana

- Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;

- Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate;

- Spălați-vă pe mâini înainte, între și după manipularea alimentelor crude și a celor prelucrate termic;

- Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic;

- Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C;

- Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun;

- Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;

- După manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

Ştiri Recomandate

Comentarii