Gripa, un nou deces. Spitalele restricționează vizitele

Un nou deces a fost confirmat astăzi de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Un băiat de 17 ani din jud. Teleorman, confirmat cu virus gripal de tip A, subtip (H1) a murit, fiind al optulea deces de la începutul sezonului. Copilul a avut și virus Respirator Sincitial (VRS), dar și alte condiții medicale preexistente și nu era vaccinat antigripal.

Ieri alți doi români au decedat, un bebeluș în vârstă de 10 luni și un bărbat de 69 de ani, ambii nevaccinați. Între timp anumite spitale din București și din țară au luat măsuri de limitare a vizitelor în spital, din cauza afluxului mare de pacienți cu gripe și viroze. De exemplu, Spitalul Clinic Judeţean Sibiu a decis să reducă programul de vizite la secţiile de Terapie Intensivă şi Infecţioase, pentru a-şi proteja pacienţii internaţi, după ce s-a înregistrat creşterea numărului de infecţii respiratorii.

,,La Infecţioase şi ATI nu este interzis accesul aparţinătorilor, dar este restricţionat. La Infecţioase, accesul aparţinătorilor este permis o oră, între orele 13.00 şi 14.00. La Terapie Intensivă există două ferestre de vizitare, de la 13.00 la 13.30 şi seara de la 19.00 la ora 20.00 şi doar câte o persoană", a explicat Decebal Todăriţă, potrivit Agerpres.

În judeţul Sibiu, nu s-a confirmat în acest an, niciun caz de gripă, dar este în continuă creştere numărul pacienţilor suspecţi de gripă şi a celor diagnosticaţi cu infecţii respiratorii. Astfel, în prima săptămână din 2019 au fost 16 suspecţi de gripă, faţă de doar cinci în ultima săptămână din luna decembrie a anului 2018. Tot în prima săptămână din 2019, medicii sibieni au diagnosticat 1.074 de infecţii respiratorii, faţă de 666 de infecţii de acest fel identificate în ultima săptămână din decembrie 2018, potrivit celei mai recente raportări făcute de Direcţia de Sănătate Publică din Sibiu.

 În București două spitale de infecțioase, Victor Babeș și Matei Balș au restricționat accesul vizitatorilor.

,,Limităm accesul vizitatorilor în spital. Recomandăm populației să evite pe cât posibil vizitele la spital. Dacă nu e vorba de o situație maximă, nu ar trebui să viziteze rudele la spital. Suntem în secolul în care putem comunica cu rudele prin telefon”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu, medic la Spitalul Matei Balș din Capitală, potrivit Digi24. Acesta spune că deocamdată nu e nimic senzațional, este doar sezonul obișnuit de gripă și infecții respiratorii.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă în acest moment, ci de o circulaţie mai intensă a virusului gripal.

,,E adevărat că spitalele sunt luate cu asalt în acest moment, dar fiecare are posibilitatea să limiteze vizitele în spital în această perioadă. Nu mi s-a adus la cunoştinţă ca vreun spital să fi intrat în carantină", a declarat Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel