Grupa de sânge, ce spune despre sănătatea ta

Transfuzii de sânge și plasmă
Persoanele cu o anumită grupă de sânge au un risc scăzut de a face boli de inimă, în timp ce oamenii cu o alta pot primi sânge de la toți ceilalți. Iată ce ar trebui să știți despre grupa voastră de sânge și influența ei asupra sănătății

În principal, există patru mari grupe de sânge. Aceste asunt grupa: A, B, AB și O. Un mic procent de proteine, numit antigen, pe suprafața unei celule roșii din sânge determină ce tip aveți. Dacă aveți antigenul A, aveți grupa de sânge A; antigenul B vă dă tipul de sânge B. Dacă aveți atât A cât și B, aveți grupa de sânge AB. Dacă nu aveți antigeni, aveți grupa de sânge O.

Recent au fost descoperite și alte grupe de sânge extrem de rare: Langereis (Lan) și Junior (Jr) – ambele identificate în Franța, și grupa HH – sau Bombay – iar în lume se găsesc doar câteva zeci de persoane cu această grupă.

Ce este factorul Rh?

Factorul Rh este un alt tip de antigen. Dacă îl aveți pe celulele roșii din sânge, atunci aveți un tip de sânge pozitiv. Dacă nu aveți Rh, aveți un tip de sânge negativ. De exemplu, dacă aveți antigenul A și factorul Rh, tipul de sânge este A pozitiv. Dacă aveți antigenul B, dar nu există factor Rh, tipul de sânge este B negativ. Un test simplu de sânge vă poate spune ce tip aveți.

Grupa de sânge care are risc mic de boli de inimă

În România, conform estimărilor oficiale, repartiția pe grupe de sânge a populației se prezintă astfel:

- 33% grupa 0;

- 43% grupa A,

- 16% grupa B și

- 8% grupa AB.

Dintre grupele de sânge, posesorii grupei O au cel mai mic risc de a face boli de inimă, față de cei cu grupa AB, care au cel mai mare risc, conform experților de la WebMD.

Grupa de sânge – donatorul universal

În mod ideal, ar trebui ca atunci când aveți nevoie de o transfuzie să primiți din propriul tip de sânge. Dar, în caz de urgență, toate grupele pot prime sânge O negativ. Asta pentru că grupa în cauză nu are niciunul dintre antigene - A, B sau Rh - care ar putea determina sistemul imunitar să-l atace. Persoanele cu grupa O, însă, nu pot primi decât sânge din această grupă sangvină. Adica O cu RH- doar de la același tip, și O cu Rh+ la fel.

Grupa de sânge – primitorul universal

Persoanele cu grupa de sânge AB sunt cunoscute și ca „primitorii universali" deoarece sângele lor are toate antigene - A, B și Rh. Dacă aveți acest tip de sânge, corpul dumneavoastră va recunoaște orice alt tip de sânge ca fiind al său.
Poți slăbi dacă îți bazezi dieta pe grupa de sânge?

Nu! „S-ar putea să fi auzit de această idee, dar nu există dovezi științifice care să o susțină. Niciun studiu nu a arătat niciun efect asupra sănătății anumitor alimente pe orice tip de sânge", arată experții de la WebMD.

Rh negativ, factor cu probleme în timpul sarcinii

Sângele femeii poate ataca celulele sângelui copilului ei dacă ea are Rh negativ și copilul are Rh pozitiv. Afecțiunea se numește Boală Rhesus sau incompatibilitate materno-fetală și se poate preveni sau trata cu medicamente. Dacă sunteți însărcinată, ar trebui să vă faceți un test de sânge pentru a afla factorul Rh. Dacă sunteți Rh negativ, medicul vă va recomanda să luați un anume medicament pentru a putea duce sarcina la capăt și a fi în siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel