HEALTH ROMÂNIA II: Cristian Vlădescu, despre politica medicamentului; „Trebuie o restructurare”

Cristian Vlădescu     Foto: DC Medical
Profesorul Cristian Vlădescu a făcut câteva aprecieri pe tema compensării medicamentelor, invitat la dezbaterea  „HEALTH ROMÂNIA: Piața Medicamentelor din România, în fața unor provocări. Se pregătesc schimbări majore”.

Profesorul Cristian Vlădescu, prezent la dezbaterea organziată de trustul de presă DC Media Group, a comentat situația compensării medicamentelor din România. „Ce se întâmplă în România în ultimii 10-15 ani este o soluția pe care a ales-o decidentul român. Dacă soluția nu merge, înțeleg că se încearcă diferite ajustări, ca să nu zic cârpeli. Există în lume nenumărate alte variante care pot merge concomintent cu o soluție de genul acesta”, a început el.

„Prețul de referință, iar e o discuție întreagă. Cum îl fixezi - la cel mai mic preț, la substanța activă. Poți să-l fixezi pe o medie, poți să-l fixezi nu pe o substanță activă, ci pe o clasă de componente terapeutice: să zicem medicamente care reduc tensiunea arterială prin mecanismul x, să spunem. Și poți stabili acolo un preț de referință care nu va fi prețul minim, evident, ci va fi un preț mediu. Adică, ce vreau să spun e că ce se caută soluții. (ce facem) acum se referă la: «avem o problemă și încercăm să lipim pe problemă»”, a comentat el.

Pe lângă critici, profesorul a completat cu unele aprecieri față de succesul în tratamentele hepatitei C.

„Poate că, de avut în vedere ar fi o restructurare a modului, în cazul acesta - politica medicamentului. Rambursarea e o parte din ea. Există modele nenumărate, avem și noi unul de succes, respectiv contracte cost-volum-rezultat, acolo unde se poate - gen medicația hepatitei C, dar acolo e un caz fericit, fiindcă știi că 97% se vindecă, deci nu e o problemă în a găsi rezultatul.

Sunt, însă, alte tipuri de tratamente de genul acesta care introduc alte criterii”, a mai menționat el, arătând că în alte țări din Europa, un medicament intră la rambursare dacă se dovedește că adaugă un indicator de calitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel