Dan Zaharescu, ARPIM: Ne-am oprit la jumătatea drumului și va trebui să o luăm din nou de la zero
11 oct 2019 / 12:47
Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente a declarat la dezbaterea despre preţurile medicamentelor „HEALTH ROMANIA – EDIȚIA II”, organizată de DC Medical și DC Media Group, a declarat că problema medicamentelor va încă o provocare, aceea a adaptării viitorului ministru al Sănătății la proiectul deja conturat.
de  Georgiana Ioniță
Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente

"În primul rând un dialog cu autoritățile este absolut necesar dar constatăm că atunci când încep să funcționeze lucrurile este că mecanismul se gripează. A durat un an și jumătate curba de învățare, lucrurile au mers foarte bine la început. Anul trecut s-a acceptat introducerea a 37 de noi molecule în sistem, anul acesta sunt doar două.
De mai bine de un an sunt medicamente care așteaptă o actualizare", a declarat Dan Zaharescu.

Dan Zaharescu spune că ar fi necesar ca actualizarea să fie făcută în fiecare an, în condițiile în care perioada 2012- 2018 a avut o pauză de șase ani.

"Actul normativ care specifica acest lucru, în dezbarete publică a spus un lucru iar când a fost aprobat de Guvern a spus ca numai pentru 2018 este această majorare.
Dacă dorim să sperăm că această actualizare a bugetului de referință va fi un fapt împlinit, nu se mai poate realiza, pentru că trebuie o ordonanță de urgență pentru modificarea acestui lucru, lucru care nu este posibil. Bugetul de referință a fost stabilit prin ordonanță de urgență deci el poate fi modificat tot printr-o ordonanță de urgență", a spus acesta.

Acesta a ridicat și noua problemă cu care se va confrunta situația medicamentelor din România, aceea că noul ministru va trebui să se adapteze și să ducă mai departe ceea ce a început Sorina Pintea.

"A fost o perioadă mult mai lungă și mult mai stabilă decât cele cu care am fost obișnuiți până acum și am apreciat în mod deosebit acest lucru. Dar totuși ne-am oprit la jumătatea drumului și este păcat pentru că în mod evident acum va trebui să o luăm din nou de la zero, același dans, cu viitorul ministru al Sănătății.
Vom încerca ca această curbă de învățare și de acomodare a ministrului să fie cât mai scurtă în așa fel încât pacienții să sufere cât mai puțin", a mai spus el.

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?