Hemoragia digestivă inferioară: cauze, diagnostic, terapii. Explicațiile dr Cristian Gheorghe

Prof dr Cristian Gheorghe, invitat la Academia de Sănătate. Foto: DC MEDICAL
EXCLUSIV
Medicul gastroenterolog Cristian Gheorghe a explicat, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, cum sunt tratate hemoragiile digestive inferioare.

Hemoragia digestivă inferioară constituie o urgență medicală rareori amintită la ultimele congrese și manifestări medicale, spune prof dr Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, la ediția de luni a emisiunii Academia de Sănătate.

”În momentul de față există o abordare algoritmică a acestei urgențe medicale. Lucrurile, după această scorificare, par simple”, apreicază specialistul, doctor în Științe medicale, șeful secției Gastroenterologie 1 de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni și profesor universitar la Universitatea de Medicină „Carol Davila", unde este și conducător de doctorat la Școala Doctorală.

Hemoragia digestivă inferioară. Intervenția

Totul pornește de la câteva lucruri simple, explică medicul gastroenterolog. Dacă pacientul e adus la un spital bine organizat ”care știe ce să facă cu asemenea urgență și are toate mijloacele la dispoziție”, primul pas ce să se vadă cât de mare sau severă este hemoragia. ”Și aici poate fi scorificată prin așa-zisul indice de șoc - se vede ce puls are pacientul și ce șoc. Dacă indicele de șoc este peste 1, pulsul 120 și tensiunea 8, atunci este de o mare gravitate și intrăm într-un algoritm cu o hemoragie severă”, detaliază prof dr Cristian Gheorghe.

În această situație, primul mijloc terapeutic este resuscitarea pacientului, echilibrarea lui, iar apoi intră pe fir medicul radiolog intervenționist care va face o radiografie pentru vasele de sânge din intestinul gros. După ce stabilește diagnosticul de sângerare se decide ce terapie țintită să urmeze pacientul cu această patologie, adică o embolizare.

Hemoragie digestivă inferioară. Cauze și terapii

În tratarea acestei afecțiuni e nevoie de o echipă specializată, mai adaugă medicul gastroenterolog Cristian Gheorghe.

Iar dacă pacientul nu are o hemoragie digestivă inferioară severă, atunci el va fi pregătit, în aceeași unitate medicală, în secția de Gastroenterologie, pentru efectuarea unei colonoscopii care să arate ce leziuni are și ce terapie se recomandă. ”Și aici sunt discutate, ca și cauză în literatura de specialitate, sângerarea diverticulară, sângerarea datorată unor leziuni vasculare - angiodisplaziile, sângerarea postpectomie, sângerarea dintr-o leziune care apare după iradiere sau sângerarea dintr-o boală inflamatorie”, enumeră specialistul în Gastroenterologie.

Acesta mai amintește că, în hemoragiile digestive inferioare, medicul radiolog intervenționist are rolul cel mai important, iar chirurgia, fie ea și minim invazivă, cade pe locul al doilea întrucât mortalitatea într-o asemenea urgență este uriașă, încheie prof dr Cristian Gheorghe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel