HEPARINUM - prospect

Foto: Pixabay
HEPARINUM - heparină – prospect. Acțiune: Anticoagulant injectabil; se cuplează cu antitrombina III și inactivează trombina și factorii coagulării IX, X, XI, XII.

HEPARINUM – prospect: 

Denumiri comerciale: HEPARINA GALENIKA, HEPARINĂ SODICĂ, LIOTON, VIATROMB 

Forma: Spray cutanat, emulsie, gel, soluție injectabilă

Indicații. Administrare injectabilă: tratamentul trombozelor venoase și al emboliei pulmonare, trombozeIor arteriale (îndeosebi IMA); profilaxia accidentelor tromboembolice venoase și arteriale; ca anticoagulant în cadrul transfuziilor, circulației extracorporale și dializei. 

Extern: sindrom varicos și complicațiile lui; flebită varicoasă post chirurgicală; complicațiile safenectomiei; traumatisme și contuzii; edeme și infiltrații localizate; hematoame subcutanate. Afecțiuni traumatice musculo-tendinoase și capsulo-ligamentare.

Contraindicații: Prudență în antecedente de trombopenie după administrare de heparină sau heparinoizi; tendință de hemoragii la pacienți cu tulburări de hemostază, cu excepția coagulopatiei de consum nedatorată heparinei; leziuni organice cu risc hemoragic; endocardite infecțioase acute (cu excepția celor ce survin pe proteze mecanice); perioada postoperatorie, după intervenții chirurgicale cerebrale sau medulare; accident cerebrovascular hemoragic; alergie la heparină.

Atenție!: Administrare injecție.: controlul de laborator al coagulării sângelui și numărarea trombocitelor înaintea începerii trat., apoi la intervale de 2-3 zile; evitarea manevrelor ce pot leza vasele de sânge; prudență în IH, IR, HTA, bolile vasculare retiniene, traumatisme; 

Extern: Nu se va aplica în caz de sângerare, pe plagă sau pe mucoasă. Interacțiuni medicamentoase: acid acetilsalicilic, AINS, ticlopidina, anticoagulante orale, glucocorticoizi sistemici (doze mari), dextran 40. Sarcină și alăptare.

Reacții Adverse: Accidente hemoragice; hematoame la locul injectării subcutanate sau noduli inflamatori; rar: trombocitopenie severă, necroză cutanată la locul injectării, manifestări alergice cutanate sau sistemice; osteoporoză (în cazul tratament prelungit cu doze mari); creșterea transaminazelor, eozinofilie; excepțional alopecie, priapism; câteva cazuri de hipoaldosteronism cu hiperkal iemie și/sau acidoză metabolică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel