Medicamentul care a revoluționat totul în tratamentul hepatitei C
28 dec 2020 / 19:44
Prof dr Anca Trifan a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre descoperirea medicamentului care a schimbat total tratamentul hepatitei C.
de  Florina Pop
Medicamente
EXCLUSIV

Invitată a emisiunii Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, prof dr Anca Trifan a subliniat importanța descoperirii sofosbuvirului, medicamentul care a revoluționat tratamentul hepatitei C, aprobat în 2014 în Europa. Înainte de utilizarea acestui medicament, medicii foloseau în tratamentul hepatitei C o serie de antivirale directe împreună cu interferonul telaprevir. Acesta din urmă, amintește invitata emisiunii, are efecte adverse deosebite și era folosit cu mare precauție la bolnavul cirotic.

”A revoluționat totul. Este vorba despre descoperirea sofosbuvirului. Este foarte greu ca un medicament, ca o situație să revoluționeze FDA pentru că acesta este foarte strict. (...) Sofosbuvir - ul a deschis complet ușa (spre vindecarea de infecția cu virus hepatitic C, n.r.) pentru că a demonstrat rapid că este o revoluție. A fost introdus pe piață  fără un studiu randomizat dublu orb. (...) El a fost momentul cheie în dezvoltarea antiviralelor directe. (...) un antiviral oral, cu răspuns virusologic mai mult de 90% în genotipul 1. Așa, mai puțin academic spus, se vorbea în primul an după descoperirea acestui medicament, care era și foarte scump”, a declarat prof dr Anca Trifan. 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?