HG cu cele 39 de noi medicamente, tergiversată de Guvern. Dr Rafila: „Este singura cale care poate să facă diferența”

Alexandru Rafila
Jurnalistul Val Vâlcu l-a întrebat pe prof dr Alexandru Rafila despre oportunitatea promovării mecanismelor cost – volum și cost volum – rezultat, în condițiile în care Executivul tergiversează de o lună aprobarea unei Hotărâri de Guvern care prevede introducerea, în parte prin aceste mecanisme, a 39 de medicamente noi, inovatoare, dintre unele nici măcar n-ar avea impact bugetar!

„Au fost în dezbatere publică noi liste de medicamente compensate. Nu s-au materializat aceste promisiuni, mai sunt câteva zile până la 1 decembrie (n.r. - data la care listele ar fi trebuit să intre în vigoare). Printre medicamentele care ar fi trebuit să fie accesibile pacienţilor se numărau şi unele care nu aveau impact bugetar, iar mecanismele folosite, cost - volum şi cost – volum - rezultat ar fi asigurat să spunem pacienţilor medicamente şi un efort mai mic al CNAS. Veţi extinde folosirea acestor mecanisme în asigurarea medicamentelor inovatoare pentru cetăţeni?”, l-a întrebat jurnalistul Val Vâlcu pe Alexandru Rafila, la o conferință de presă. 

Reprezentantul României în board-ul OMS a explicat că aceste mecanisme nu fac decât să înlesnească accesul la medicamente și că e o greșeală că ele nu sunt promovate. 

„Accesul la medicamente este similar accesului la servicii de sănătate. Asta e o problemă foarte serioasă şi trebuie să existe totdeauna un balans între accesul la o listă de medicamente esenţiale - există chiar la OMS o astfel de listă - şi medicamentele inovative. Ştiţi că în România =, și se întâmplă și în alte țări, dar în România 75% dintre resursele alocate pentru medicamente merg pentru 25% dintre ele. Mă refer la medicamentele originale, iar medicamentele considerate generice, care reprezintă 75% din volum, sunt finanţate cu 25% din bani. Și totdeauna trebuie să existe o balanță corectă între aceste două categorii de medicamente. În mod evident, astfel de mecanisme, mecanismele cost – volum și mai ales mecanismele cost – volum – rezultat, trebuie clar încurajate pentru că ele sunt singurele care fac pe de-o parte posibil accesul pacienților la medicamente, și pe de altă parte permit și un control al costurilor. Că nu s-a întâmplat, sau că urmează să se întâmple pe la sfârșitul anului, nu știu, dar în mod evident o astfel de extindere a acestui principiu pentru moleculele noi inovative este singura cale care poate să facă diferența și să realizeze și accesul la astfel de produse”, a răspuns Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel