Hiperparatiroidism, controlarea simptomelor prin dietă

Hiperparatiroidismul este o afecțiune care poate fi tratată medicamentos, însă la fel de bine poate fi controlată și prin dietă. Mesele variate și echilibrate pot ajuta la compensarea unora dintre simptomele și complicațiile hiperparatiroidismului, dar nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic.

Corpul are patru glande paratiroide, iar când oricare dintre ele este hiperactivă, acest lucru poate provoca hiperparatiroidism. Hormonul paratiroidian ajută la menținerea nivelului de calciu în sânge și țesuturi. Simptomele pot include urinarea mai mult decât de obicei, depresia, probleme de memorie, dureri de stomac, constipație, oase slabe și pietre la rinichi. Această afecțiune este de obicei diagnosticată prin teste de sânge care arată niveluri ridicate ale calciului și ale hormonului paratiroid. Tratamentul poate include chirurgie sau medicamente; uneori tratamentul nu este necesar, ci doar monitorizarea periodică. Discutați cu medicul dumneavoastră despre starea dumneavoastră și care sunt cele mai bune opțiuni de tratament pentru dumneavoastră, notează Livestrong.

Alimente benefice

Fasolea, migdalele și legumele cu frunze de culoare verde închis sunt toate surse bune de calciu și ajută la construirea oaselor puternice. Mâncați carne slabă ca peștele pentru proteine, și nu carne roșie; tofu și fasolea sunt surse bune de proteine. Evitarea acizilor trans-grași, care se găsesc în mod obișnuit în alimentele procesate, cum ar fi prăjiturele și produsele coapte. Alegeți pâinea integrală și pastele în locul produselor rafinate precum pâinea albă; acest lucru va oferi mai multe fibre și vă va ajuta să evitați constipația. Pentru a vă asigura că obțineți toți nutrienții necesari, medicul vă poate recomanda, de asemenea, să luați multivitamine care conțin o gamă largă de vitamine și minerale, notează Mayoclinic.

Alimente de evitat

Băuturile carbogazoase care conțin fosfați fac ca oasele să piardă calciu, ceea ce crește în continuare riscul de a dezvolta osteoporoză, pe lângă hiperparatiroidism. Minimizați sau reduceți consumul acestor băuturi pentru a promova sănătatea oaselor. Bea lapte de soia fortificat pentru calciu dacă nu ești alergic la soia. Consumul de șase până la opt pahare de apă poate reduce, de asemenea, riscul de pietre la rinichi. Dacă fumați sau beți alcool, renunțarea va fi benefică pentru sănătatea dvs.

consideraţii

Dieta singură nu va trata hiperparatiroidismul, dar poate ajuta la promovarea stării de bine în general și la reducerea riscului de complicații. Discutați cu medicul dumneavoastră despre dieta dvs. și dacă modificările pot ajuta la controlul stării dumneavoastră. De asemenea, acesta vă poate recomanda să luați diferite suplimente alimentare, cum ar fi vitamina D sau calciu suplimentar pentru oase sau acizii grași omega-3 pentru inflamație. Înainte de a utiliza orice suplimente, verificați dacă sunt sigure pentru consum.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel