Hipertensiune arterială: ”medicamentul” din natură, îmbunătățit de om
25 iun 2020 / 16:24
Pentru mai puține efecte secundare ale medicamentelor pentru hipertensiune arterială, cercetătorii au modificat genetic orez și l-au testat pe rozătoare.
de  Florina Pop
Tensiune arterială fluctuantă

Cercetătorii au modificat genetic orezul ca să conțină mai multe peptide antihipertensive și astfel să scape de efectele secundare ale medicamentelor sintetice. Administrat rozătoarelor cu hipertensiune arterială, le-a scăzut tensiunea.

În tratarea hipertensiunii arteriale este implicată o clasă comună de medicamente sintetice numite inhibitori de ACE. Aceștia au adesea efecte adverse neplăcute gen: tuse uscată, cefalee, erupții cutanate și insuficiență renală. Inhibitorii ACE naturali care se găsesc în unele alimente (lapte, ouă, pește, carne și plante), ar putea avea mai puține efecte secundare, este argumentul care a stat la baza studiului cercetătorilor, conform unui comunicat. La două ore după administrarea orezului modificat genetic, rozătoarele hipertensive au arătat o reducere a tensiunii arteriale. Cercetătorii speră ca efectele să fie similare și la oameni și să trateze hipertensiunea arterială.

Studiul, AICI.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?