Hipertensiunea intracraniană idiopatică dublează riscul de boli cardiovasculare

Creier
Femeile care suferă de o hipertensiune intracraniană idiopatică au un risc dublu de a dezvolta  afecțiuni cardiace.

Pacienții de sex feminin care suferă de o tulburare neurologică invalidantă cunoscută sub numele de hipertensiune intracraniană idiopatică (IIH) au un risc dublu de a suferi afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral, a arătat pentru prima dată un studiu condus de Universitatea din Birmingham.

IIH este o stare debilitantă în care presiunea din jurul creierului este crescută sever, provocând dureri cronice care duc la anumite disfuncții. De asemenea, poate comprima nervul optic, provocând pierderea permanentă a vederii la 25% dintre cei afectați. Boala este mai frecventă la femeile cu obezitate la vârste sub 40 d ani.

Un studiu, publicat astăzi în JAMA Neurology, a comparat dosarele a 2.760 de paciente cu IIH, cu un grup de control de 27.125 de femei care nu au IIH. Femeile din cele două grupuri aveau o greutate și o vârstă similară, cu o vârstă medie de 32 de ani. Cercetatorii au descoperit că femeile cu IIH au fost de două ori mai predispuse riscului de boli cardiovasculare, inclusiv insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral, față de femeile de aceeași greutate și vârstă, dar care nu aveau IIH.

Incidență crescută de la 2,5 la 9,3

Cercetarea, susținută de Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate (NIHR) și de Consiliul pentru Cercetare Medicală, a arătat, de asemenea, creșterea prevalenței și incidenței IIH la femei, care s-a multiplicat între 2005 și 2017. Incidența a crescut de la 2,5 la 9,3 per 100.000 de persoane.

Cercetarea a fost realizată de experți în cadrul Birmingham Health Partners, o alianță strategică între Universitatea din Birmingham și cele două instituții NHS Foundation-Birmingham Women & Childrens și Spitalele Universității din Birmingham (UHB), unde membrii colaborează pentru a aduce inovații în domeniul sănătății, până la aplicarea clinică.


Profesorul Sinclair, de la University of Birmingham's Institute of Metabolism and Systems Research, a declarat: „Cu prevalența și incidența IIH în creștere, în contextul unei creșteri globale a obezității, este foarte important că avem aceste informații, astfel încât să putem planifica de asistența medicală și serviciile de îngrijire pentru acești pacienți, care de multe ori simt că sunt trecuță cu vederea.”

Profesorul Sinclair a adaugat: „Rezultatele studiului susțin extinderea grijii pentru pacienții cu IIH, inclusiv evaluarea și modificarea riscului cardiovascular, deoarece acest lucru poate reduce complicatiile pe termen lung a bolilor cardiovasculare.”

Rezultatele studiului, peste așteptări 

Pacienții cu IIH sunt identifcați în mod obișnuit la o vârstă fragedă, ceea ce ar putea oferi posibilitatea evaluării timpurii a factorilor de risc cardiovascular modificabili, urmată de o gestionare adecvată pentru a minimiza sau atenua acești factori de risc.

Dr. Nicola Adderley, lector la Informatica si Epidemiologia Sanatatii de la Universitatea din Birmingham, Institutul de Cercetare a Sanatatii Aplicate, a declarat: "Persoanele cu un indice de masă corporală mare au un risc crescut de boli cardiovasculare. Prin urmare, am dorit să comparăm femeile cu și fără IIH, care aveau aceeași vârstă și greutate pentru a stabili dacă există o diferență de risc între femeile cu și fără IIH, independent de greutate. Riscul crescut al bolilor cardiovasculare observate la femeile cu IIH a fost peste ceea ce ne-am aștepta din cauza obezității în monoterapie și pare a fi legat de IIH în sine.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel