Hipoacuzia instalată brusc, cum te pot surzi petardele și alte cauze

Hipoacuzia sau scăderea auzului se poate instala brusc și este definită ca o pierdere neurosenzorială de auz mai mare de 30 decibeli, care a apărut de maxim 72 de ore.

Hipoacuzia instalată brusc este o urgență medicală importantă, care necesită intervenția unui medic ORL, prognosticul pacientului depinzând de tratamentul prompt și imediat. În marea majoritate a cazurilor un tratament de 24-48 de ore dă șanse de recuperare a auzului, dar dacă nu ne prezentăm la timp la medic, surditatea poate deveni permanentă.

În general, în caz de hipoacuzie, nivelul preexistent al auzului, simptomele asociate, conjunctura în care s-a produs scăderea auzului, permit orientarea către diagnostic și eliminarea altor afecțiuni, scrie Dr. Larisa Boacă, medic primar Otorinolaringologie (O.R.L.), pe pagina Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”. 

Hipoacuzia, câteva cauze și simptome

Hipoacuzia, spune  medicul, poate avea mai multe cauze posibile, simptome asociate și factori favorizanți. Ea poate să apară, printre altele, din următoarele cauze: 

- suferi traumatisme - contextul instalării afectării auditive este evocator

  • Din accidente de circulație, lovituri la nivelul craniului, urechii etc;
  • Suferi traume sonore acute - explozii, zgomote puternice – precum cele provocate de petarde și artificii;
  • Suferi o afectare a izolată a timpanului
  • Suferi o barotraumă (modificări de presiune) - scafandri, piloți;
  • Suferi șocuri electrice (accidente casnice, profesionale, fulger);
  • Suferi de boli infecțioase - virale, bacteriene, parazitare (zona zoster, oreion, scarlatină, toxoplasmoză, sifilis, SIDA etc.);
  • Leziuni provocate de corpi străini introduși în conductul auditiv extern (agrafe, bețisoare igienice, bețe de chibrit etc.), sau de lovitura cu palma peste ureche.

- ai dop de cerumen - poate exista în ambele urechi: simptome asociate: senzația de înfundare a urechii, vocea proprie se „aude în cap” (autofonie);

- faci otită externă - simptome asociate: durere pulsatilă spontană și la palpare, secreție auriculară, roșeață și tumefiere locale

- faci otite, otomastoidite acute - durerea, secreția auriculară (dacă timpanul este perforat), modificări locale (bombare în spatele pavilionului urechii), starea generală afectată (febra), eventual o infecție respiratorie superioară recentă / concomitentă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel