Ibrutinib, afecțiunile cardiovasculare care apar din cauza acestui medicament

Medicamente
Cercetătorii au analizat decesele asociate cu ibrutinib după ce un studiu recent a arătat că pacienții cu leucemie limfocitară cronică care au primit ibrutinib ca tratament au avut o rată de deces de 7%.

Ibrutinib, afecțiuni cardiovasculare. Un studiu a descoperit mai multe toxicități cardiovasculare asociate cu ibrutinib, un medicament folosit în mai multe cancere de sânge. După ce o cercetare recentă s-a demonstrat că pacienții cu leucemie limfocitară cronică care au primit ibrutinib ca tratament de prim rang au avut o rată de deces de 7%, o echipă de oameni de știință au vrut să vadă de ce procentul este atât de ridicat. Aceasta a folosit VigiBase, o bază de date globală a complicațiilor medicamentoase menținute de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a analiza decesele asociate cu ibrutinib.

"Studiul nostru este interesant prin faptul că a permis detectarea de noi semnale de toxicități cardiovasculare potențial fatale asociate cu ibrutinib, cum ar fi insuficiență cardiacă, tulburări de conducere și evenimente hemoragice ale sistemului nervos central. Medicii ar trebui să fie conștienți de aceste riscuri", spune autorul principal al studiului, Joe-Elie Salem, doctor, profesor asociat de Cardiologie și Farmacologie la Universitatea Sorbona și profesor adjunct la Universitatea Vanderbilt, potrivit medicalxpress.

Ibrutinib, afecțiuni cardiovasculare. Cât de repede apar problemele

Cercetarea a demonstrat mai multe toxicități cardiovasculare asociate cu ibrutinib, inclusiv aritmii supraventriculare, evenimente hemoragice ale sistemului nervos central, insuficiență cardiacă, aritmii ventriculare, tulburări de conducere, accidente vasculare cerebrale ischemice și leziuni ale organelor legate de hipertensiune.

Unele dintre reacțiile adverse cardiovasculare medicamentoase asociate cu ibrutinib sunt greu de tratat, susțin cercetătorii. "De exemplu, tratăm în general pacienții cu fibrilație atrială cu diluanți ai sângelui. Problema este că ibrutinibul se subțiază sângele, deci aveți deja un risc de sângerare. Aceasta este o problemă", afirma Javid Moslehi, profesor asociat de Medicină la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.

În studiu s-a mai sesizat că perioada mediană de la începerea tratamentului cu ibrutinib până la debutul aritmiei supraventriculare a fost de două până la trei luni. Timpul median a fost de patru până la cinci luni pentru hipertensiune arterială. Insuficiența cardiacă, sângerarea creierului și aritmii ventriculari au avut perioade de debut de două până la trei luni. Cu toate acestea, debutul tulburării de conducere s-a produs mai rapid, în principal în prima lună de tratament.

Studiul a fost publicat pe 23 septembrie în Journal of The American College of Cardiology. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel