ILOPROSTUM - prospect

Foto: Pixabay
ILOPROSTUM – prospect. Acțiune: Vasodilatator al arterelor sistemice și pulmonare, analog de prostaciclină.

ILOPROSTUM – prospect:

Denumiri comerciale: ILOMEDIN ® 20, VENTAVIS 10 mcg/ml 

Forma: soluție inhalabilă, concentrație pentru soluție perfuzabilă

Indicații: Injectabil: trombangeită obliterantă avansată (boala Buerger) cu ischemie gravă a membrelor, când revascularizația nu este indicată; afecțiuni arteriale periferice ocluzive severe (OAAP), în special aceleacu risc de amputație, la care intervenția chirurgicală sau/și angioplastia nu sunt posibile; sindrom Raynaud invalidant, care nu a răspuns la alte trat. 

Inhalator: tratamentul hipertensiunii pulmonare primare, clasificată în clasa a III-a funcțională NYHA, în vederea ameliorării capacității de efort și a simptomatologiei.

Contraindicații: Sarcină și alăptare. Afecțiuni cu risc hemoragic (ulcer gastro-duodenal activ, traumatisme, hemoragie intracraniană). Afecțiuni coronariene severe sau angor instabil; infarct miocardic în ultimele 6 luni; Insuficiență Cardiacă congestivă cronică sau acută; aritmii; suspiciune de edem pulmonar. Hipersensibilitate la iloprost.

Atenție!: Nu se amână intervenția chirurgicală la pacienții care necesită de urgență amputare. Pacienții trebuie sfătuiți insistent să renunțe la fumat. Monitorizarea funcției cardiare și a Tensiunii Arteriale. Iloprost poate fi folosit numai după diluare iar nici un alt medicament nu se adăugă în soluția preparată pentru perfuzie. Ingestia produsului sau contactul cu mucoasele trebuie evitate. Atenție la asocieri cu alfa-blocante, blocantele canalelor de calciu, vasodilatatoare directe, IEC (inhibitori de enzimă de conversie), acid acetilsalicilic sau alte AINS (antiinflamator nesteroidian), molsidomină.

Inhalator: Prudență la pacienții cu hipertensiune pulmonară instabilă și cu Insuficienă Cardiacă dreaptă în stadii avansate; la pacienții care prezintă concomitent infecții pulmonare acute, BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) și astm bronșic sever;

Reacții Adverse: Injectabil: Cefalee (68%), eritem tranzitor al feței și gâtului (58%), stare generală de rău, crampe abdominale, diaree, transpirație, senzație de căldură și slăbiciune musculară, dureri în membrul afectat, în mușchii masticatori și în maxilar, parestezii, febră, frison, confuzie, apatie, sedare, agitație, scăderea sau creșterea Tensiunii Arteriale, tahicardie, aritmii, extrasistole, reacții alergice. 

Inhalator: vasodilatație, hTA (hipotensiune arterială), intensificarea tusei, cefalee, sincopă, amețeală (hTA – hipotensiune arterială), durere în maxilar/trismus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel