Îmbătrânire sănătoasă și viață mai lungă - efectul unei proteine. Studii

Greutate sub control
Îmbătrânirea sănătoasă și viața mai lungă nu ar trebui să fie un vis îndepărtat. Oamenii de știință au descoperit că o anume proteină prelevată de la șoarecii mai tineri și administrată celor mai vârstnici a redus efectele îmbătrânirii și le-a prelungit viața.

O nouă cercetare pe șoareci a dus la descoperirea unei căi necunoscute până acum, care ar favoriza o îmbătrânire sănătoasă. O proteină circulantă din sângele șoarecilor tineri a condus la îmbunătățirea sănătății și a produs semne vizibile de întinerire, atunci când cercetătorii au administrat-o șoarecilor îmbătrâniți.

Pe lângă căderea părului, apariia rdurilor și diminuarea mobilității, care au devenit mai puțin vizibile, s-au schimbat procesele de bază ale îmbătrânirii.

Una dintre aceste schimbări este pierderea unui fel de "combustibil" care menține corpul sănătos - așa-numita nicotinamidadinină dinucleotidă (NAD).

NAD joacă roluri cheie în metabolismul, repararea ADN-ului și îmbătrânirea generală și longevitate. Cu timpul, cu toate acestea, celulele îmbătrânite reușesc mai greu să producă energie, în general, și în special NAD.

Dar, în producerea energiei vine un alt jucător important - o enzimă numită eNAMPT. Noi cercetări constată că prelevarea eNAMPT din sângele șoarecilor mai tineri și adinistrarea la șoareci mai în vârstă crește nivelul NAD și oprește îmbătrânirea.

Constatările apar în revista Cell Metabolism. Dr. Shin-ihiro Imai, Ph.D., profesor de biologie de dezvoltare la Universitatea de Medicină din St. Louis, este autorul principal al studiului.

NAD și eNAMPT în procesul de îmbătrânire

Dr. Imai și colegii săi au dezvăluit efectele benefice ale eNAMPT în cercetările anterioare la șoareci. Ei au arătat că nivelurile crescute din sânge ale aceastei proteine circulante poate îmbunătăți rezistența la insulină, calitatea somnului, mobilitatea și funcția cognitivă la șoarecii mai în vârstă. „Credem că organismul are atât de multe sisteme redundante pentru a menține nivelurile adecvate de NAD, deoarece acesta este atât de important”, spune dr. Imai.

"Munca noastră sugerează că acesta este responsabl de cât timp trăim și cât de sănătoși rămânem pe măsură ce îmbătrânim. Deoarece știm că NAD, inevitabil, scade cu vârsta, mulți cercetători sunt interesați să găsească intervențiile antiaging care ar putea menține nivelurile de NAD pe măsură ce îmbătrânim."

Transformând procesul de creare a NAD, cercetătorii au arătat că hipotalamusul - o regiune a creierului responsabilă de reglarea proceselor metabolice, temperaturii, a senzației de sete sau foame și somn - produce NAD, utilizând enzima eNAMPT. Hipotalamusul este, de asemenea, esențial pentru procesul de îmbătrânire. eNAMPT prelungește durata de viață cu 16%

Viața prelungită cu 16%

În noua lor cercetare, Dr. Imai și echipa explică faptul că eNAMPT călătoreste prin fluxul sanguin la creier în "purtători" mici numiți vezicule extracelulare. Acest fapt este valabil atât pentru șoareci, cât și pentru oameni. Ei arată, de asemenea, că nivelurile din sânge ale eNAMPT scad odată cu îmbătrânirea, astfel încât mai puține dintre ele ajung la hipotalamus. La rândul său, hipotalamusul nu mai funcționează corespunzător, reducând durata de viață. În revista Cell Metabolis, oamenii de știință arată că nivelurile de eNAMPT au fost direct proporționale cu durata de viață a șoarecilor.

Grupul de șoareci mai vârstnici care au primit eNAMPT a trăit cel puțin 1.029 de zile sau 2,8 ani, în timp ce grupul de control, care a primit soluție salină, a supraviețuit numai 881 de zile sau aproximativ 2,4 ani.

Administrarea de eNAMPT la șoarecii mai î vârstă le-a prelungit viața cu 16%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel