Îmbulzeală la Institutul Oncologic București. Ce zice conducerea spitalului

Sursa Foto: Cristina Severin
Conducerea Institutului Oncologic Bucuresti a dat explicații despre aglomerația produsă azi la porțile Instituției, unde zeci de bolnavi au stat unul lângă celălalt.

 
"Fluxul de pacienți care ni se adresează este foarte mare în ultima perioadă, din cauza reducerii activității altor unități oncologice, precum și a ridicării stării de urgență din 15.05.2020 care limita prezentarea pacienților pentru evaluare de etapă.

În acest context, a apărut recomandarea testării tuturor pacienților oncologici, cu 48h înaintea fiecărei prezentări.

Ținând cont de recomandările de prioritizare a testării SARS –COV2 elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică în 14.05.2020, toți pacienții oncologici asimptomatici trebuie testați.

{Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19 elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică în data de 14.05.2020:

"Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital.
Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie:
• Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;
• Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;
Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei;"}, explică reprezentanții unității medicale.

Miercuri, zeci de oameni s-au îmbulzit în fața instituției pentru a beneficia de serviciile medicale, fără a mai ține cont de măsurile de distanțare socială. Având în vedere triajul necesar înaintea intrării în unitatea medicală, timpul de așteptare a fost mai lung decât în mod normal.


"Pe fondul celor de mai sus, în dimineața zilei de 20.05.2020 ne-am confruntat cu următoarele situații:
• Prezentarea pacienților programați în 20.05.2020 pentru tratamente, necesar a fi testați în prealabil.
• Prezentarea pacienților neprogramați pentru investigații imagistice, controale periodice și evaluare de etapă sau cazuri noi, ce a dus la suprapunerea unui număr mare de pacienți.
• Unii pacienți oncologici au refuzat testarea, fapt ce a dus la încetinirea fluxului de recoltare.

Aceste situatii au determinat supraaglomerarea zonei de triaj de la intrarea în Institutul Oncologic Bucuresti", au mai spus aceștia. 

 

 

Pentru a evita episoade similare pe viitor, conducerea solicită ajutorul Direcțiillor de de Sănătate Județene. Totodată prezintă și scuze pacienților care au fost nevoiți să aștepte în fața instituției.

"Ne menținem dorința de a asigura îngrijiri de calitate tuturor bolnavilor oncologici, dar am avea nevoie să fim susținuți din 2 direcții:
1. De Direcțiile de Sănătate Județene prin asigurarea și facilitarea testării pacienților oncologici la nivel local, în baza biletelor de ieșire/scrisori medicale/trimitere eliberate de centrele oncologice.

2. De pacienți, cărora le oferim scuzele noastre pentru situația creată, solicitându-le ințelegerea și suportul în aceste circumstanțe în care ne adaptăm activitatea permanent", au mai spus reprezentanții instituției. 

Dr. Bogdan Tănase, directorul medical al Institutului Oncologic București, a declarat la Antena 3, miercuri seara, că situația s-a produs din cauza triajului care se efectuează pentru a preveni răspândirea cu coronavirus în spital.

"Înainte de orice, vreau să vă spun că în Institutul Oncologic, chiar și în această perioadă, cât și înaintea perioadei de relaxare am făcut tratament pentru bolnavii cu cancer, inclusiv intervenții chirurgicale complexe. Deci bolnavii de cancer nu au fost în niciun fel abandonați de noi. În plus, am primit foarte mulți pacienți de la alte centre pentru că acestea au pus lacătul pe ușă, a spus medicul la Antena 3.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel