În ce situație ostilitatea crește riscul de deces

Atac de cord, boli cardiace
Pacienții care au avut un atac de cord care sunt sarcastici și-ar putea pune sănătatea în pericol, susține un studiu recent.

Cercetători de la Universitatea din Tennessee, SUA, au realizat un studiu în care au monitorizat timp de 2 ani peste 2.300 de pacienți care au suferit un atac de cord. Aceștia au vrut ă vadă dacă atitudinea lor ostilă ar juca vreun rol în eventualitatea unui alt infarct.

”Ostilitatea este o trăsătură de personalitate care include a fi sarcastică, cinică, nerăbdătoare sau iritabilă. (…) Știm că preluarea controlului obiceiurilor de viață îmbunătățește perspectivele pacienților cu infarct și studiul nostru sugerează că îmbunătățirea comportamentelor ostile ar putea fi, de asemenea, o mișcare pozitivă”, afirmă cercetătorii.

Acest studiu constituie unul dintre cele mai mari și mai cuprinzătoare studii care examinează relația dintre ostilitate și rezultate la pacienții cu infarct.

Autorii cercetării susțin că ostilitatea a fost un predictor independent al morții din cauza unui al doilea atac de cord după ajustarea pentru alți factori care ar putea afecta relația, inclusiv sexul, vârsta, educația, starea civilă, diabetul, hipertensiunea arterială și fumatul.

”Ostilitatea a fost legată de bolile cardiovasculare încă din anii 1950, dar încă nu înțelegem pe deplin de ce. Studiul nostru arată că ostilitatea este o trăsătură comună la supraviețuitorii atacului de cord și este asociată cu rezultate slabe. Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la modul în care această caracteristică afectează corpul”, mai precizează cercetătorii, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel