Incă două centre de chirurgie cardiacă pediatrică, necesare în România

Prof.dr. Horatiu Suciu
În România se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformații cardiace în fiecare an. 10% dintre ei reprezintă urgențe neonatale și necesită intervenții chirurgicală în prima lună de viață. Însă, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Urgență în Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș nu face față numărului mare de cazuri, deși operează non stop. Potrivit prof. dr. Horațiu Suciu, șeful acestei clinici, ar mai fi nevoie de cel puțin două centre de chirurgie cardiacă, din care unul la București, în condițiile în care acum se fac aproximativ 300 de intervenții chirurgicale, deși ar fi necesare 1000.

Invitat la emisiunea Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, prof.dr. Horațiu Suciu, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, membru în Senatul Universitar al Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Mureș, a subliniat faptul că numărul intervențiilor chirurgicale care se fac la nou născuți și copii mici cu malformații cardiace este mult mai mici comparativ cu nevoile.

,,Din calculele noastre în România se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformații cardiace din care marea majoritate trebuie operați în primul an de viață. O parte dintre ei, aproximativ 10% reprezină urgențe neonatale și acești copii trebuie operați în prima lună de viață, poate chiar în primele săptămâni. Marea majoritate, cele 90% de cazuri necesită o intervenție în primul an de viață. Din păcate, în Romania abordarea acestor intervenții se face într-un mod continuu 24/7 doar în Institutul nostru din Târgu Mureș”, a precizat prof.dr. Suciu.

Aceste operații la nou născuți și sugarii mici, în special cele efectuate în primele 6 luni de viață, sunt intervenții extrem de dificile, laborioase, mai ales că inima este oprită pentru o durată de 100 de minute.

,,Operăm acești copii la vârste foarte mici nu pentru a dovedi că putem opera copii la greutăți de 3-4 kg și vârste de 2-3 luni, ci îi operăm pentru că e nevoie. Altfel, în absența intervenției chirurgicale decedează. Evident și ceilalți copii sunt la fel de importanți, vorbim și de patotologii mai simple cum este defectul septal atrial, defectul septal ventricular, coartația de aortă, canalul arterial persistent și numeroase malformații considerate simple și ele, dar care pot să amenințe supraviețuirea copilului, calitatea vieții, creșterea și dezvoltarea lui. Din păcate, în centrul nostru efectuăm 300 de intervenții chirurgicale pediatrice care din punctul meu de vedere raportându-ne la ce se efectuează în alte țări este un număr foarte bun pentru un centru, dar este total insuficient față de numărul mare de intervenții care trebuie făcute în România”, a declarat șeful clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Urgență în Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Anual ar trebui făcute 1000 de intervenții pentru malformații cardiace la copii

Prof. Suciu a spus că numeroși copii trebuie să plece din țară pentru efectuarea acestor intervenții, costurile fiind mult mai ridicate în străinătate. În opinia invitatului emisiunii, ar fi mai bine dacă ar fi redirecționate resursele pentru a dezvolta centre de chirurgie cardiacă pediatrică în România.

,,Eu consider că ar trebui încă unul cel puțin sau două centre pentru a putea acoperi întregul număr de intervenții care trebuie făcute. Ar fi nevoie de aproximativ 1000 de intervenții. Nu cred că în România nu se poate găsi resursa umană, pentru a acoperi acest număr de intervenții și resursa materială. În București, din punctul meu de vedere, trebuie să fie un centru. Eu întotdeauna mi-am manifestat sprijinul și dorința de-a susține un centru care să acționeze în regim 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână”, a declarat prof.dr. Horațiu Suciu.

Chirurgul susține că modalitatea prin care vin echipe din când în când și operează câteva cazuri nu este un lucru sustenabil și în niciun caz nu vine în întâmpinarea acestei probleme.

Puteți urmări interviul video moderat de acad.prof.dr. Irinel Popescu aici.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel