Inducerea travaliului în a 41-a săptămână de sarcină, avantaje

Femeie însărcinată
Inducerea travaliului în cea de-a 41-a săptămână de sarcină, în cazul gravidelor cu risc scăzut, este mai sigură decât să se aștepte încă o săptămână, arată un studiu clinic publicat în jurnalul BMJ

Există un risc mai scăzut de deces, dacă se face inducerea travaliului în cea de-a 41-a săptămână de sarcină, decât dacă se intră în 42 de săptămâni, a concluzionat un un nou studiu. O sarcină este considerată la termen când intră în a 37-a săptămână, potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii.

Practica actuală în Marea Britanie și Scandinavia este să se inducă nașterea în cazul femeilor care nu au intrat în travaliu până la 42 de săptămâni de sarcină. Dar o echipă de cercetători din Suedia a comparat această abordare cu inducerea travaliului în a 41-a săptămână de sarcină. Oamenii de știință au analizat 2.760 de gravide cu un singur copil, cu sarcini fără complicații, internate la paisprezece spitale din Suedia între anii 2016 și 2018.

Au fost studiate două grupuri de gravide. În cazul a 33 de femei travaliul a fost indus în a 41-a săptămână de sarcină, iar 31 de femei s-a așteptat până în a 42-a săptămână.

Șase nou-născuți din grupul gravidelor care au așteptat o săptămână în plus au decedat - cinci copii născuți decedați și un caz de deces neonatal precoce. În grupul femeilor în care travaliul a fost indus în a 41-a săptămână de sarcină nu a fost înregistrat niciun deces.

Cercetătorii estimează că, la fiecare 230 de femei în cazul cărora travaliul este indus la 41 de săptămâni de sarcină, poate fi prevenit un caz de deces perinatal. Totodată, s-a observat o rată mai scăzută a internărilor la unitățile de terapie intensivă neonatală în cazul grupului în care a fost indus travaliul în a 41-a săptămână de sarcină.

Autorii studiului, care a fost publicat în jurnalul BMJ, au notat că diferențele în politicile și practicile spitalicești ar fi putut afecta rezultatele. Însă, ei au concluzionat că în cazul femeilor cu sarcini cu risc scăzut ar trebui aplicată inducerea travaliului „nu mai târziu" de 41 de săptămâni, „aceasta putând fi una (dintre puținele) intervenții care pot reduce decesul perinatal".

Într-un editorial asociat studiului, Sara Kenyon din cadrul Universității din Birmingham și colegii săi au notat că inducerea travaliului în a 41-a săptămână de sarcină „pare a fi opțiunea mai sigură pentru mame și copiii lor", citați de Press Association și Agerpres.

Posibilitatea de „alegere este importantă în îngrijirea maternală, iar informațiile clare despre opțiunile disponibile ar trebui să fie accesibile tuturor gravidelor, permițându-le să ia decizii pe deplin informate și în timp util", au adăugat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel