Infarctul și AVC-ul, prezise de Inteligența Artificială

Mersul pe jos te ajută să eviți un infarct
Oamenii de ştiinţă au folosit pentru prima dată Inteligenţa Artificială pentru a prezice cu acurateţe posibilitatea producerii unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.

Infarct, AVC. O cercetare condusă de Barts Health NHS Trust şi University College London a folosit Inteligenţa Artificială pentru a analiza imagini scanate ale fluxului sangvin şi a comparat predicţiile realizate cu ajutorul acesteia cu evoluţia ulterioară a pacienţilor. Potrivit studiului, aceste comparaţii arată că tehnologia AI a reuşit, pentru prima dată, să prezică pacienţii care s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate asociate circulaţiei sangvine cu o acurateţe mai mare decât un medic folosind mijloace tradiţionale.

Cercetătorii susţin că studiul analizează, pentru prima dată în acest mod, imagini scanate ale fluxurilor sangvine, iar rezultatele ar putea fi folosite de echipele medicale pentru a recomanda tratamente pacienţilor. Afecţiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces şi boală, iar fluxul sangvin redus, tratabil de cele mai multe ori, este un simptom comun al multor probleme cardiace.

Reglementările internaţionale recomandă un număr de proceduri de evaluare pentru măsurarea fluxului sangvin al pacienţilor, dar multe dintre acestea sunt invazive şi riscante, mai precizează studiul. Unele proceduri noninvazive sunt disponibile, cum ar fi imagistica pe bază de Rezonanţă Magnetică Cardiovasculară (CMR), dar cercetătorii argumentează că imaginile tomografice care folosesc această tehnică sunt dificil de analizat într-o manieră suficient de precisă pentru a face recomandări de tratament.

Tehnica folosită

"Inteligenţa Artificială se mută din laboratoarele de informatică şi pătrunde în lumea reală a serviciilor medicale, îndeplinind unele sarcini mai bine decât le-ar putea face doar medicii", a precizat profesorul James Moon din cadrul Barts Health NHS Trust şi University College London. "Am încercat şi înainte să măsurăm fluxul sangvin prin tehnici manuale, dar este obositor şi laborios şi îi îndepărtează pe medici de la sarcinile unde este cea mai mare nevoie de ei, alături de pacienţi". În cadrul studiului, finanţat de British Heart Foundation şi publicat în revista Circulation, cercetătorii au folosit imagini CMR de la peste 1.000 de pacienţi de la Bartholomew's Hospital şi Royal Free Hospital.

Acestea au fost apoi analizate folosind o ''nouă tehnică automată de Inteligenţă Artificială'' pentru a cuantifica instantaneu fluxul sangvin către inimă şi a transmite apoi măsurătorile către echipele medicale care tratează pacienţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel