Infecția cu Chlamydia, principala cauză de infertilitate la femei: cum e depistată, explică dr Olga Simionescu
21 aug 2020 / 22:28
Dr. Olga Simionescu a explicat la Academia de Sănătate despre infecția cu Chlamydia, care este principala cauză de infertilitate la femei. Medicul a detaliat cum este identificată infecția în organism și de ce e important să fie tratată afecțiunea.
de  Angela Sabău
Prof dr Olga Simionescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV

Dr. Olga Simionescu a fost prezentă la Academia de Sănătate, unde a vorbit despre tratamentul infecției cu Chlamydia. Potrivit ei, investigațiile medicale care se fac pentru a depista infecția poate detecta dacă există și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS) asociată, ori dacă există infecții mai vechi nedetectate.

Ea a mai arătat că pentru femei, această infecție este principala cauză de infertilitate. „Chlamydia este principala cauză de infertilitate, de avort spontan. Apoi, ele nu vin singure, vin în general la pachet cu ale boli venerice. De aceea, noi, în momentul în care testăm un pacient, îi facem așa numitul screening pentru ITS-uri, screening pentru infecții cu transmitere sexuală, care includ o hemogramă, o glicemie - pentru că o Candida poate ascunde în spate un diabet zaharat - include infecțiile cu Herpex simplex, care adesea sunt recurente, atât cele de tip 1, cât și cele de tip 2. Include testarea pentru Chlamydia trachomatis, include testarea pentru retrovirusul limfotrop HIV și testarea pentru sifilis.”, a explicat ea.

Medicul mai arată că  analizele de laborator care se fac astăzi sunt mai eficiente decât cele care se făceau cu nai în urmă.

„S-au făcut pași în această testare. Pe vremea comuniștilor, la angajare se făce Waserman-ul, deci era reacția de deviere a complementului, astăzi se folosește o reacție numită VDRL, un acronim, o reacție care folosește cardiolipinul, o reacție de floculare, nontreponemică, care este ieftină și dacă iese pozitivă, necesită confirmare prin teste specifice pentru Treponema Pallidum, în sifilis. Deci, când facem un screening de ITS-uri, noi cam știm dacă această Chlamydia este singură sau vine la pachet împreună cu alte suferințe, sau dacă ele sunt din trecut și nu au fost elucidate. Deci paraclinicul astăzi în bolile venerice ne aduce un ajutor suplimentar.”, a spus dr Olga Simionescu la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?