Infecții respiratorii: societățile medicale propun MS realizarea unui protocol terapeutic

Infecții respiratorii
Societățile medicale propun Ministerului Sănătății să realizeze un protocol terapeutic privind ICRS virale, în vederea limitării rezistenței bacteriene.

Președinții și reprezentanți ai 10 societăți medicale propun Ministerului Sănătății elaborarea de urgență a unui protocol terapeutic privind infecțiile căilor respiratorii superioare (ICRS) de etiologie virală, pentru a contribui la limitarea rezistenței bacteriene. „Se știe foarte clar că nu s-au mai inventat noi clase terapeutice de cel puțin 40 de ani, dacă știu eu bine, cel puțin ceea ce folosim noi uzual în infecțiile respiratorii. Perioada din momentul în care medicamentul este lansat pe piață până apare rezistența la antibiotic a scăzut semnificativ. Dacă înainte trebuiau 20-30 de ani ca să apară rezistența la antibiotic, acum unele clase terapeutice au dezvoltat rezistența în același an. Propunerea noastră este să lansăm către Ministerul Sănătății, către autorități, un punct de vedere, un ghid, un protocol terapeutic care să ne folosească tuturor, dar mai ales corpului medical și chiar pacienților”, a declarat Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, din partea Societății Române de Rinologie, în cadrul dezbaterii ”Rezistența la antibiotice – prioritate zero de sănătate publică”, organizată de Societatea Română de Rinologie împreună cu Societatea Națională de Medicina Familiei.

„Pe platforma de formare medicală a societății noastre am derulat până în acest moment trei cursuri referitoare la utilizarea antibioticelor. Interesul pe care colegii noștri îl au pentru acest subiect este demonstrat de faptul că 5.800 de medici au parcurs aceste materiale, au fost 3.157 de examene promovate (din totalul de cca. 11.500 de medici de familie din Romania - NA). Concluzia este că doar împreună putem schimba lucrurile. Sunt poiecte și campanii în derulare, dar care au rămas cumva izolate. Împreună putem face mult mai mult, putem fructifica toate cunoștințele practicienilor din sănătate în interesul pacienților”, a completat Dr. Daciana Toma, din partea Societății Naționale de Medicina Familiei.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate date cu privire la infecțiile căilor respiratorii superioare, modalitățile de diagnostic, terapiile curente și situația rezistenței bacteriene din România.

Datele comparate despre consumul de antibiotic în România și Europa sunt îngrijorătoare și relevă că românii, într-o proporție foarte mare, consumă nejudicios antibiotice, iar cunoștințele despre rezistența bacteriană sunt puține în rândul publicului larg.

„Ideea este că în Uniunea Europeană 85% dintre oameni sunt conștienți de efectele adverse ale consumului nejudicios, iar în România puțin peste 50%. Mai mult, 93% dintre europeni consultă un medic înainte de a lua un tratament cu antibiotic. În cazul românilor, doar 63% se adresează medicului specialist înainte de a recurge la un astfel de tratament. În continuare românii consumă antibiotic pentru răceală și gripă într-un procent mult mai mare decât europenii. Mă văd în situația în care să atrag atenția că mă deranjează acest subiect ca potențial pacient și nu știu dacă peste zece ani vom mai avea suficiente antibiotice cu care să ne tratăm infecțiile banale, care chiar necesită antibiotic”, a declarat domnul profesor Sarafoleanu.

Până la 90% din ICRS (infecțiile căilor respiratorii superioare) sunt de etiologie virală și pot fi tratate simptomatic atât sistemic, cât și topic. Antibioterapia nu este recomandată în acest caz, se arată într-un comunicat remis presei.

În acest sens, reprezentanții societăților medicale au propus realizarea de către Ministerul Sănătății a unui  protocol terapeutic pentru tratamentul ICRS virale, pe care îl consideră o etapă importantă a planului de acțiune național pentru limitarea rezistenței bacteriene și care asigură un management adecvat al simptomatologiei pacienților cu infecții acute virale ale căilor aeriene superioare.

Dezvoltarea de ghiduri sau protocoale clinice este unul dintre obiectivele planului de acțiune global al Organizației Mondiale a Sănătății pentru limitarea rezistenței bacteriene.

La dezbatere au participat parlamentari din comisia de sănătate din Senatul României, reprezentantul Ministerului Sănătății, Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate Publică și reprezentanți ai societăților medicale din România: Societatea Academică de Medicină a Familiei, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Societatea de Știinte Farmaceutice din România, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Epidemiologie, Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Otorinolaringologie Pediatrică, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Rinologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel