Inimă: Trei mituri despre sănătatea inimii care vă păcălesc

Dieta pe care o aveți poate juca un rol major în riscul bolilor de inimă. Sunt însă mituri legate de anumite alimente și suplimente, care vă pot păcăli și sabota efortul de a vă reduce riscul de boli de inimă. Iată trei dintre ele: 

Pentru a reduce riscul de a suferi de boli de inimă, ar trebui să evitați ouăle, să mâncați doar anumite grăsimi și să luați suplimente de omega-3. Ați auazit așa ceva? Ei, bine, nu e chiar așa! Explică specialiștii de la Clinica Mayo:

Boala de inima este cauza numărul de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei în întreaga lume. Și o armă puternică care o ține la distanță este să aveți o dietă sănătoasă care vă oferă vitaminele, mineralele și energia de care aveți nevoie, menținând în același timp greutatea, colesterolul și tensiunea arterială sub control.

Dar fiți atenți la acele mituri nutriționale populare, care ar putea să vă ducă pe calea greșită.

Mit: Uleiul de cocos este o alternativă de gătit sănătoasă pentru inimă.

Argumentația: Uleiul de cocos este extrem de bogat în grăsimi saturate - cu aproximativ 50% mai mult decât untul, chiar. Dar, în ciuda faptului că grăsimile saturate sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de colesterol, legate de riscul bolilor de inimă, promotorii cred că unele grăsimi saturate din uleiul de nucă de cocos (denumite trigliceride cu catenă medie) sunt mai puțin dăunătoare și pot ridica de fapt nivelul de colesterol HDL bun.

Realitatea: Uleiul de nucă de cocos s-a dovedit că crește nivelurile de colesterol - tipul bun HDL și cel rău LDL - mai mult decât alte uleiuri pe bază de plante, cum ar fi cel de măsline sau rapiță. Și, în realitate, trigliceridele cu lanț mediu alcătuiesc doar o cantitate mică de acizi grași din uleiul de nucă de cocos.

În plus, în timp ce alte efectele sănătoase pentru inimă ale altor grăsimi, precum uleiul de măsline, uleiul de rapiță sau acizii grași omega-3 din nuci și pește sunt susținute de un număr mare de dovezi medicale, beneficiile presupuse ale uleiului de cocos n-au fost încă dovedite.

Mit: Cel mai bine este să evitați ouăle - sau cel puțin gălbenușurile

Argumentația: gălbenușurile de ou conțin o mulțime de colesterol. Deci, logic, consumul de colesterol duce la un nivel ridicat de colesterol. Corect?

Realitatea: cea mai mare parte a colesterolului din organism este produsă de ficat, și nu se prin aportul din dietă. În timp ce dieta contează, cercetările au constatat că nivelurile de colesterol au mai mult de-a face cu grăsimea pe care o consumați, și anume grăsimile saturate și trans, decât cu colesterolul din ele. Iar ouăle conțin substanțe nutritive sănătoase, inclusiv vitaminele A și D, precum și proteine. Studiile pe termen lung privind populația arată că un consum moderat - adică de un ou pe zi - nu a fost asociat cu risc mai mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Mai bine reduceți cantitatea de șuncă și brânză din alimentație, care văr pot crește riscul.

Mit: Suplimentele cu acizi grași omega-3 vă vor ajuta inima

Argumentația: Consumul de pește poate reduce riscul de deces dat de bolile de inimă datorită acizilor grași nesaturați pe care aceștia îi conțin, ceea ce poate reduce inflamația și nivelurile de grăsimi din sânge (numite trigliceride). Dar dacă nu mâncați pește în mod regulat (sau deloc), suplimentele cu omega-3 sau ulei de pește ar putea să vi se pară o idee bună.

Realitatea: O revizuire majoră a studiilor publicate pe marginea acestor suplimente, incluzând aproape 80.000 de pacienți, nu a găsit nicio legătură între suplimentele de omega-3 și boala cardiacă. Adică, degeaba le luați că n-au niciun efect. Chiar dacă suplimentele aceste probabil că nu sunt dăunătoare, ar fi mai bine totuși să obțineți omega-3 din dieta dvs., mai degrabă decât dintr-o capsulă, pastilă sau sticluță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel