Intoleranța la zahăr, simptome și schimbări alimentare

Intoleranța la zahăr, cunoscută și sub denumirea de intoleranță la fructoză sau malabsorbție la zahăr, este o afecțiune digestivă care afectează aproape o treime din toți adulții, potrivit site-ului de internet Food Intolerance Diagnostics.

Deoarece simptomele primare ale intoleranței la zahăr - inclusiv gaze, balonare, erupție, dureri abdominale și diaree - sunt similare cu cele ale sindromului colonului iritabil, intoleranță la lactoză, intoleranță la gluten și alte afecțiuni digestive, este important să căutați un diagnostic corect înainte de a face orice modificări majore la dieta, notează Livestrong.

Alimente de evitat

Unul dintre principalele moduri de a gestiona sau de a preveni simptomele intoleranței la zahăr este evitarea alimentelor și băuturilor cu conținut ridicat de fructoză, inclusiv fructe uscate, conserve, suc de fructe, mere și alte produse din fructe procesate.

Mierea, siropul de arțar și orice mâncare sau băutură procesată cu un conținut ridicat de zahăr - în special cele preparate cu sirop de porumb cu fructoză ridicată, inclusiv multe tipuri de sucuri - de asemenea, tind să fie slab tolerate. Fructele proaspete bogate în fructoză care pot fi problematice includ merele, perele, pepenele verde și mango.

Sparanghelul, anghinarea și roșiile sunt mai bogate în fructoză decât majoritatea legumelor și pot să nu fie bine tolerate, în timp ce alimentele care conțin fructane, inclusiv usturoi, praz, ceapă și produse din grâu integral, pot provoca simptome.

Alte considerente

Dacă vi s-a pus diagnosticul de intoleranță la zahăr, discutați cu un dietetician pentru a crea un plan alimentar care să abordeze problema fără a sacrifica alimentația. Conținutul de fructoză din alimentele procesate nu este întotdeauna ușor de descoperit fără îndrumări profesionale. În plus, multe fructe proaspete pot fi bine tolerate în porții mici, astfel încât evitarea lor nu este necesară. Consultați medicul dumneavoastră dacă o dietă cu conținut scăzut de fructoză nu vă atenuează simptomele - intoleranța la zahăr coexistă adesea cu o altă intoleranță alimentară sau alergie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel