Intoxicații cu ciuperci: 25 de cazuri, în Maramureș

Intoxicatii cu ciuperci
Nu mai puțin de 25 de persoane au fost intoxicate cu ciuperci de la începutul sezonului, din iunie, și până la începutul lunii septembrie, în Maramureș.

De la începutul lunii iunie și până în septembrie, 25 de persoane au ajuns la spital în urma intoxicației uc ciuperci. Pacienți iau ajuns toți la Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (SJUBM), unde au fost tratați, cu succes, nefiind înregistrat niciun deces.
„În secția Medicină Internă a unității medicale au fost internați 25 de pacienți, ca urmare a intoxicației cu ciuperci, Din fericire, niciunul dintre pacienții internați nu au dezvoltat forme grave. Nu a fost înregistrat niciun deces”, informează medicul șef secție, dr. Popa Adrian.. 
În Secția Pediatrie a spitalului au fost internați trei copii cu intoxicație acută cu ciuperci. “Primele 2 cazuri au fost 2 adolescente cu formă ușoară de intoxicație acută cu ciuperci cu perioadă lungă de incubație, cu simptomatologie digestivă și modificări biologice minime. Al treilea caz a fost o fetiță în vârstă de 3 ani, cu intoxicație acută cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubație, manifestată clinic prin somnolență. Toate cazurile au avut o evoluție favorabilă sub tratament”, a informat dr. Hotea Luciana, medic pediatru. 

Potrivit medicului șef secție Pediatrie, dr. Lucian Bogdan – medic primar pediatru, Doctor în Științe Medicale, părinții trebuie să evite introducerea în alimentația copilului a ciupercilor din flora spontană. Din păcate, intoxicațiile cu ciuperci în general, dar mai ales la copil, pot avea urmări grave, în funcție de tipul de ciuperci consumate. De la simptome digestive ușoare, respectiv grețuri și vărsături, la modificări neuro-psihice, cum ar fi mișcările anormale, fasciculațiile musculare, parestezii, salivație excesivă, pupile dilatate și comportamente anormale, până la halucinații și delir, modificările clinice pot vira spre insuficiență renală, uneori ireversibilă sau, mai grav, insuficiența hepatică, sindrom hepato-renal și ulterior, deces. 
“Aducem în atenția părinților și faptul că, nu există antidot sau tratament specific, singurele tratamente în aceste cazuri fiind cele suportive, măsuri de terapie intensivă, inclusiv hemodializă, dializă hepatică sau plasmafereză, dar în cazurile severe rezultatele sunt modeste, cu final nefericit”, a precizat șeful secției Pediatrie, dr. Lucian Bogdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel