Investiția în controlul cancerului. Ana Dodea, MSD: adevăratul cost e costul a ceea ce nu facem
16 oct 2020 / 21:22
Ana Dodea, policy&market acces director la MSD, a vorbit la dezbaterea ”Inovația medicală: acces, impact, schimbări” despre raportul OMS despre cancer.
de  DCMedical Team
Cancerul omoară în fiecare an circa 10 milioane de oameni
EXCLUSIV

La dezbaterea online ”Inovația medicală: acces, impact, schimbări”, Ana Dodea, policy&market acces director la MSD, a subliniat câteva idei din raportul OMS pe controlul cancerului.

”Să nu ne uităm la oncologie sau la boala oncologică ca inducând un cost, ci să ne gândim cum putem să investim în controlul ei. OMS a făcut de curând un raport vis-a-vis de controlul cancerului. Câteva date care mi-au atras atenția au fost: în momentul în care există o politică de sănătate coerentă și o viziune pe termen lung legat de controlul cancerului - putem să obținem la fiecare dolar investit o valoare între 2 și 4 dolari. Este o sumă semnificativă. Iar din punct de vedere societal această valoare crește undeva către 9 dolari. Sunt niște calcule care se pot face inclusiv în România. Există chiar niște cifre și mai interesante vis-a-vis de investiția, în general, în sănătate.

Dacă vorbim de cost versus investiție, adevăratul cost pe care-l avem este costul a ceea ce nu facem, sunt costurile intervențiilor care nu se întâmplă în sănătate.

Citeam în raportul Mackenzie de curând că costul unei stări de sănătate proaste a populației are un impact evaluat de 15 ori mai mare decât ceea ce ne așteptăm la nivel de impact macroeconomic al COVID-ului. Cred că trebuie să stăm să reflectăm asupra acestor cifre”, afirmă Ana Dodea.

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?