Iulian Pope, Sanitas: de luna viitoare nu vor mai putea acorda creșterile salariale

Bani, salariu
EXCLUSIV
Iulian Pope, prim-vicepreședinte al Sanitas, a vorbit la Health România III despre apariția unor probleme salariale în spitale.

Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas, a declarat, la evenimentul DC Media Group, Health România III: FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE. FINANȚAREA TREBUIE SĂ URMEZE PACIENTUL?”, că de luna viitoare spitalele s-ar confrunta cu o serie de probleme salariale.

„Avem informații că de luna viitoare (n. r. spitalele) nu vor putea acorda creșterile salariale de la 1 ianuarie pentru că nu s-a găsit o prevedere juridică care să permită acest lucru, deși banii înțeleg că sunt în bugetul României. Dar nu avem prevedere legală”, afirmă Iulian Pope.

Adela Cojan, președintele CNAS, i-a răspuns: „prevederea bugetară există, banii au fost alocați, ar trebui acum să nu mai fie probleme”. Ea amintește că specialiștii de la Casa Națională au trimis Ministerului Finanțelor solicitări în legătură cu anumite precizări tehnice pentru a putea fi direcționate către o anumită linie de creditare.

„Înțeleg că deja spitalele au procedat la plata drepturilor respective. Urmează din punct de vedere tehnic specialiștii să găsească soluții ca să așeze corect alineatele bugetare”, a dat asigurări Adela Cojan.

Cât privește punerea în concurență a celor două sisteme, public și privat, prim-vicepreședintele Sanitas afirmă că îi ”sperie” pe sindicaliști: „Cred că toată lumea din sală știe că nu pot fi în concurență pentru că beneficiază de condiții diferite și vorbesc aici de achiziții, de personal, de angajarea specialiștilor în condițiile în care bugetul Sănătății n-a crescut foarte tare”.

Acesta consideră că intrarea pe piață a unor jucători noi va duce la „o pierdere din importanță pentru spitalele publice care și așa n-o duc prea bine astăzi”.

Tot legat de concurența dintre public și privat, Iulian Pope a mai opinat că lipsa specialiștilor din Urgențe va duce la „migrarea celor puțin care sunt azi în sistemul public către cel privat”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel