Laborator de analize robotizat la Oradea. Cât costă proiectul

Laborator
Spitalul Clinic Judeţean din Oradea va avea, în vara anului 2020, primul şi cel mai modern laborator integrat din sistemul public de sănătate din România, realizat printr-un proiect de două milioane de euro, fonduri europene transfrontaliere.

Laborator, analize. Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, doctorul Gheorghe Carp, a anunţat vineri că s-a semnat contractul de finanţare pentru realizarea acestui laborator de analize robotizat.

"Acest laborator integrat va fi cel mai modern din ţară. Prin acest proiect se va realiza o linie automatizată pentru laboratorul Spitalului Judeţean, cu un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator şi implementarea de soluţii informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor de laborator. Noul laborator va deservi Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, dar, la solicitare, şi celelalte unităţi medicale de stat din Oradea. Un important beneficiu va fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activităţi recurente, scăderea procentului de erori umane, dar şi reducerea costurilor cu până la 30%", a declarat managerul Gheorghe Carp, conform Agerpres.

Acest laborator va fi realizat în clădirea care se construieşte în prezent deasupra Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean şi este "un proiect unic în sistemul public de sănătate din ţară". La începutul lunii decembrie va demara licitaţia pentru realizarea laboratorului robotizat, acesta urmând să fie funcţional de la mijlocul anului viitor.

Proiectul a fost depus spre finanţare în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, Axa prioritară 4: Îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire a sănătăţii, o valoare totală 3.000.000 de euro cu TVA şi are ca parteneri Spitalul "Gróf Tisza István" din Berettyóújfalu, Ungaria şi Municipiul Hajdúböszörmény, Ungaria. Din valoarea totală a proiectului, suma care revine Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea este de 2.000.000 de euro, din care 2% este contribuţia proprie a Spitalului Judeţean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel