Laptele matern, compoziție diferită în funcție înălțimea și greutatea copilului mic

Sugar, alaptat
Laptele matern pare să aibă o compozție diferită, în funcție de  greutatea și înălțimea copilului mic, arată un studiu. 

Oligozaharidele (HMOs) găsite la laptele matern pot influența creșterea copilului încă de la fragedă copilărie, potrivit unui studiu susținut de Institutul Național de Sănătate și Dezvoltare Umană (NICHD) Eunice Kennedy Shriver, parte a Institutelor Naționale de Sănătate ( NIH). De asemenea, studiul a sugerat că obezitatea maternă poate afecta compoziția HMOs la laptele matern. Studiul a fost condus de Lars Bode, doctorat, la Universitatea din California, San Diego. Apare în The American Journal of Clinical Nutrition.

HMOs sunt zaharuri complexe care se găsesc în laptele matern, dar sugarii nu le digeră direct. În schimb, HMOs servesc ca prebiotice influențând compoziția microbiomului intestinal. Studii anterioare au descoperit că HMOs pot proteja și sugarii de microbii care provoacă boli. Sunt cunoscute aproximativ 150 de tipuri de HMOs, iar mamele au combinații unice și concentrații ale acestora în laptele matern, influențate în parte de genetică și de tipurile de enzime procesatoare de HMO pe care le au.

Compoziție diferită a laptelui 

Cercetătorii au evaluat aproximativ 800 de perechi de mame și copii într-un studiu finlandez de dezvoltare a copilului. Cercetătorii au analizat conținutul de HMOs în probele de lapte de sân (colectate când copiii aveau 3 luni), dintre care două HMO-uri care acum sunt adăugate la unele formule comerciale pentru sugari: 2'-fucosillactoză (2'FL) și lacto-N-neo -tetraoza (LNnT).

Laptele matern de la mamele care aveau copii mai înalți și mai grei a avut tendința de a avea o compoziție HMO mai puțin diversă, concentrații mai mari de 2'FL și concentrații mai mici de LNnT. Laptele matern de la mame supraponderale și obeze a avut, de asemenea, tendința de a avea o compoziție HMO mai puțin diversă, concentrații mai mari de 2'FL și concentrații mai mici de LNnT.

Potrivit autorilor, aceste rezultate confirmă concluziile a două dintre studiile lor anterioare mai mici. Împreună, cele trei studii au descoperit modele similare de compoziție HMO și creșterea copilului între trei grupuri diferite de mame. Autorii au remarcat că, deși studiul lor a legat compoziția HMO cu creșterea timpurie a copilului, nu s-a putut dovedi că variațiile modelelor de HMO provoacă diferențe în creșterea copiilor. Dacă studiile suplimentare confirmă concluziile lor, HMO-urile specifice ar putea oferi într-o zi un tratament pentru problemele de creștere și obezitate timpurie.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel