Legătura surprinzătoare dintre gluten și depresie

Pâine din secară  FOTO: Pixabay
În primul studiu care a analizat dacă sensibilitatea la gluten provoacă simptome mentale, cercetătorii descoperă o legătură clară între gluten și depresie.  

Există o legătură între gluten și depresie? Cercetătorii de la Departamentul de Gastroenterologie de la Universitatea Monash și de la Spitalul Alfred din Melbourne, Australia, au observat din studiile anterioare că persoanele cu sensibilitate la gluten (dar fără boală celiacă) pot avea încă simptome digestive în timpul unei diete fără gluten, dar continuă să restricționeze glutenul pe măsură ce se raportează că se simt mai bine. Prin urmare, cercetătorii au proiectat un studiu care să investigheze rolul posibil al glutenului asupra stării mentale la cei cu sensibilitate non-celiacă la gluten sau simptome de intoleranță la grâu, notează University Health News.

Pacienții cu sindrom de colon iritabil, provocarea glutenului

Studiul a fost un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo la 22 de pacienți, cu vârste cuprinse între 24 și 62 de ani, cu sindrom de colon iritabil, care consumau o dietă fără gluten pentru a-și controla simptomele, chiar dacă s-a stabilit că nu au boala celiacă.

Pacienții au primit la întâmplare una dintre cele trei provocări dietetice timp de trei zile, urmată de cel puțin o perioadă de trei zile a unei detoxicări de gluten înainte de a primi următoarea provocare dietetică. Provocările dietetice includeau alimente fără gluten (placebo) sau aceeași mâncare fără gluten, cu adaos de gluten sau proteine din zer fără lactoză. Starea mentală a bolnavilor și simptomele gastro-intestinale au fost urmărite cu atenție înainte, în timpul și după cele trei provocări dietetice.

Rezultatele au arătat că ingestia de gluten a fost asociată cu simptome de depresie semnificativ mai mari în comparație cu placebo, dar nu cu zer. Nu au fost găsite diferențe pentru alte simptome mentale, cum ar fi anxietatea. Interesant este că nu au existat diferențe între simptomele gastro-intestinale între oricare dintre provocările dietetice.

Cercetătorii au concluzionat că glutenul a provocat în mod special simptome de depresie. Cu toate acestea, glutenul nu a cauzat în mod specific simptome gastrointestinale în acest studiu, deși a făcut-o într-un studiu anterior realizat de aceeași echipă de cercetare. „Astfel de descoperiri ar putea explica de ce pacienții cu sensibilitate la gluten non-celiaci se simt mai bine pe o dietă fără gluten, în ciuda continuării simptomelor gastrointestinale", au raportat autorii studiului.

Glutenul și sistemul nervos

Glutenul poate provoca sute de simptome diferite. În timp ce simptomele clasice ale intoleranței la gluten sau ale simptomelor de alergie la grâu sunt cele ale bolii celiace (inclusiv tulburări gastrointestinale, eșecul de a prospera, pierderea în greutate și anemia), literatura științifică a remarcat legături între gluten și simptomele din tot spectrul minții / corpului, chiar și când nu există dovezi de boală celiacă.

Sistemul nervos pare a fi deosebit de sensibil în cazul sensibilității la gluten. Simptomele legate de sistemul nervos pot include simptome mentale / emoționale, precum dureri și dureri musculare și simptome de neuropatie (durere, amorțeală, furnicături) la mâini și / sau picioare.
Rapoartele publicate în literatura științifică au legat celiacul sensibilitate la boală și / sau la gluten cu manifestări de sănătate mintală, inclusiv psihoză, schizofrenie, schimbări de dispoziție și autism. Multe dintre aceste cazuri raportează rezolvarea completă a simptomelor cu îndepărtarea glutenului. În mod clar, există mai mult povestea cu gluten decât boala celiacă și problemele digestive; sănătatea mintală face parte și din povestea cu glutenul.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel