Lenea și îmbătrânirea creierului, legătura dintre mersul încet și agerimea minții

Creier
Viteza de mers a oamenilor de 45 de ani poate fi folosită ca un marker al creierelor și al corpurilor lor îmbătrânite.

Lenea, mersul încet. Cercetători din SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă au demonstrat, într-un studiu, că persoanele care se deplasează mai lent au „îmbătrânit accelerat" pe o scară de 19 criterii concepute de cercetători, iar plămânii, dinții și sistemele imunitare au avut tendința să fie într-o formă mai proastă decât cele de la oamenii care au mers repede. Acest fapt a fost sesizat mai întâi la oamenii în vârstă de 45 de ani.

Lenea, mersul încet. Testați de mici

Oamenii de știință susțin că testarea neurocognitivă pe care acești indivizi au efectuat-o când erau copii ar putea prezice cine va avea un mers mai lent. La vârsta de 3 ani, scorurile lor pe IQ, înțelegerea limbajului, toleranța la frustrare, abilitățile motorii și controlul emoțional au prezis viteza de mers la vârsta de 45 de ani.

"Medicii știu că aceia care merg lent, la 70-80 de ani, au tendința de a muri mai devreme decât cei de aceeași vârstă", a declarat autorul principal al studiului, Terrie E. Moffitt, profesor de Psihologie la Universitatea Duke și de Dezvoltare Socială la King's College London. „Acest studiu a acoperit perioada de la anii preșcolari până la viața de la mijloc și a descoperit că o plimbare lentă este un semn cu zeci de ani înainte de bătrânețe", adaugă cercetătorul citat.

La cercetare s-au folosit date dintr-un studiu pe termen lung pe aproape 1.000 de persoane care s-au născut pe parcursul unui singur an la Dunedin, Noua Zeelandă. Cei 904 de participanți din studiu au fost testați, chestionați și măsurați întreaga viață, dar și recent, din aprilie 2017 până în aprilie 2019, la 45 de ani, potrivit informațiilor publicate de reprezentanții Universității Duke.

Lenea, mersul încet. Imagini RMN

Examenele RMN din ultima lor evaluare au arătat că persoanele care se orientează mai lent tind să aibă un volum total mai mic al creierului, o grosime medie inferioară a corticalului, o suprafață a creierului mai mică și o incidență mai mare a „hiperintensităților", „leziuni mici" asociate cu boala creierului mic. Pe scurt, creierul lor apărea bătrân.

Până și chipul lor a fost evaluat ca bătrân de opt persoane din fotografii. Viteza de mers a fost folosită de mult timp ca măsură a sănătății și a îmbătrânirii la bătrâni. Studiul sugerează că există deja semne în viața timpurie a celor care ar avea, mai târziu în viață, un mers lent.

Studiul a apărut pe 11 octombrie în JAMA Network Open. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel