Lentilele de contact: cum pot duce la pierderea vederii

Ochii pot fi afectați
Lentilele de contact pot duce la pierderea vederii. O infecție a ochilor este vinovată în aceste cazuri, dacă nu sunt respectate măsurile de igienă.

Persoanele care poartă lentile de contact trebuie să fie atent la o infecție rară, dar care poate duce la orbire, avertizează cercetătorii britanici.

În sud-estul Angliei, cazurile de infecție, denumită Acanthamoeba keratitis, s-au triplat din 2011, a constatat un nou studiu.

Boala este legată în mod obișnuit de folosirea igienei lentilelor de contact. Infecția combină o mică amoeba unicelulară cu keratita bacteriană. Odată ce ochiul este infectat, face corneea dureroasă și inflamată datorită microorganismului care formează chisturi.

Pentru una din patru persoane infectate, boala duce la pierderea aproape totală a vederii sau chiar la orbire și necesită un tratament prelungit, a spus echipa de cercetare. Deși sunt rare, focare au fost găsite, de asemenea, în Statele Unite, a spus un oftalmolog.

"Au existat câteva focare în SUA, în special din cauza dezinfecției necorespunzătoare a lentilelor de contact", a spus dr. Jules Winokur, care practică la spitalul Lenox Hill din New York City.

„În practica clinică vedem cazuri de acanthamoeba în mod regulat. Cel mai adesea, aceste cazuri sunt prezente la pacienții care poartă lentile de contact ce au fost expuse la apă contaminată, care ar putea fi de la piscine, parcuri acvatice sau chiar dușuri, la domiciliu.

Tratamentul acanthamoeba poate fi prelungit si dificil”, a explicat Winokur. "Medicamentele toxice și chiar transplantul cornean pot fi tratamente necesare", a completat el.

Studiul britanic a fost condus de Dr. John Dart, de la Institutul de Oftalmologie al University College din Londra. Echipa sa a colectat date privind pacienții văzuți între 1985 și 2016 la Spitalul oftalmologic Moorfields.

Infecțiile, în rândul purtătorilor de lentile de contact

Ei au descoperit o creștere a numărului cazurilor de boală de la 8-10 pe an, câte erau observate în anii 2000-2003, la 36 - 65 de cazuri pe an, înregistrate mai recent.

În general, 25 % dintre cei afectați necesită transplanturi de cornee pentru a trata boala sau restabilirea vederii, au mai spus cercetătorii.

Echipa Dart a efectuat, de asemenea, un al doilea studiu, de data aceasta la persoanele care purtau lentile de contact reutilizabile, zilnic.

Studiul a comparat cei 63 diagnosticați cu keratită Acanthamoeba cu alte 213 de persoane care au mers la medicul oftalmolog din orice alt motiv.

Grupul Dart a constatat că riscul de a dezvolta boala a fost de peste trei ori mai mare în rândul persoanelor cu igiena slabă a lentilelor de contact. Aceasta înseamnă oameni care nu și-au spălat mâinile înainte de a-și manipula lentilele, sau cei care au folosit un produs dezinfectant care conține Oxipol.

În plus, oamenii care purtau lntilele de contact în piscină sau cada de baie erau, de asemenea, în pericol, la fel ca și cei care și-au spălat fața în timp ce purtau lentilele, a mai constatat studiul.

„Oamenii care poarta lentile de contact reutilizabile trebuie să se asigure că se spală bine și usucă mâinile, înainte de a manipula lentilele de contact și trebuie să evite purtarea lor în timpul înotului, a spălării feței sau în cada de baie", a spus Dart.

Lentilele de contact de unică folosință ar putea fi mai sigure, mai arată cerctătorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel