Leucemia limfoblasică acută, legătura cu expunerea la infecții în copilărie

Leucemia limfoblastică acută
Leucemia limfoblastică acută ar putea fi declanșată la unii copii care nu au fost expuși infecțiilor în primul an de viață. Deși pare ciudat, specialiștii spun că prin expunerea la infecții se delanșează sistemul imunitar care va proteja organismul.

Copilăria fără germeni urmată de infecții mai târziu în viață poate declanșa debutul leucemiei limfoblastice acute în copilărie, sugerează un nou studiu.

Lucrarea, publicată luni în revista Nature Reviews Cancer constată că leucemia limfoblastică acută, cel mai frecvent tip de cancer la copil, este cauzată de un proces în două etape.

Primul pas este o mutație genetică înainte de naștere, care predispune unui copil la riscul de a dezvolta această formă de leucemie. Al doilea pas este expunerea la anumite infecții mai târziu în copilărie, după copilăria timpurie care a limitat expunerea la infecții, potrivit CNN.

Mai exact, copiii care au crescut în gospodării mai curate în primul an și au interacționat mai puțin cu alți copii au mai multe șanse să dezvolte leucemie limfoblastică acută, se arată în lucrare.

Autorul, profesorul Mel Greaves de la Institutul de cercetare a cancerului, sugerează că această formă de cancer ar putea fi prevenit.

Peste 30 de ani de cercetare a leucemiei limfoblastice acute

Greaves a revizuit mai mult de 30 de ani de cercetări, inclusiv ale sale, cu privire la genetica, biologia celulelor, imunologie, epidemiologie și modelarea animală a leucemiei copilăriei și a ajuns la această concluzie. Greaves a spus că s-a întrebat de mult „de ce, sau cum copiii sănătoși de altfel, dezvoltă leucemie și dacă acest cancer poate fi prevenit”.

"Acest corp de cercetare este un punct culminant al deceniilor de muncă și, în sfârșit, oferă o explicație credibilă a modului în care se dezvoltă tipul major de leucemie infantilă", a spus el într-un comunicat. "Cercetarea sugerează cu tărie că acest cancer are o cauză biologică clară și este declanșată de o varietate de infecții la copiii predispuși ale căror sisteme imunitare nu au fost amorsate corespunzător."

Cu toate acestea, alți experți avertizează că mai multe specificități trebuie confirmate și subliniază că igiena și siguranța sunt încă cruciale.

Copiii sub patru ani, cei mai expuși 

Leucemia limfoblastică acută, cunoscută sub numele de ALL, este o formă de cancer de sânge care este diagnosticat cel mai adesea la copii cu vârste între zero și 4 ani, deși copiii mai mari și adulții pot fi, de asemenea, diagnosticați. Se dezvoltă rapid, în zile sau săptămâni, acumulându-se în sânge și se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv ganglionii limfatici, ficatul și sistemul nervos. Principala formă de tratament este chimioterapia.

Ratele bolii cresc la nivel global. Un studiu a estimat că au existat 53.000 de cazuri la nivel mondial în 2016. Aproximativ 5.960 de cazuri noi se estima să apară în Statele Unite în 2018, cu 1.470 de decese conform American Cancer Society. În fiecare an, aproximativ 810 persoane sunt diagnosticate în Marea Britanie, potrivit Cancer Research UK.

În timp ce o mutație genetică joacă un rol în predispoziția cuiva la boală, doar 1% dintre copiii născuți cu această mutație continuă să dezvolte boala, potrivit lucrării. Ratele sunt mai frecvente în societățile avansate, bogate, ceea ce sugerează că al doilea pas ar putea fi cauzat de factori legați de viața modernă.

Undele electromagnetice, sunt sau nu factori de risc? 

Revendicările anterioare au legat undele electromagnetice și alți factori de mediu cu boala, dar Greaves a respins această legătură în lucrarea sa.

Corpul de cercetare "are câteva mituri persistente despre cauzele leucemiei, cum ar fi pretențiile dăunatoare, dar nefondate, că boala este cauzată în mod obișnuit de expunerea la unde electro-magnetice sau poluare", a declarat Greaves.

Greaves crede în schimb că atunci când un copil este expus la infecții în primul an, sistemul său imunitar este consolidat. Dar infecțiile ulterioare, fără amorsarea inițială, pot declanșa leucemie la cei cu mutație genetică.

Studiile populației au descoperit că expunerea timpurie la infecții în fază incipientă, precum asistența de zi și alăptarea pot proteja împotriva ALL, probabil prin amorsarea sistemului imunitar, potrivit studiului. 

Greaves a subliniat că infecția ca și cauză se aplică numai la ALL. Alte tipuri de leucemie, inclusiv leucemia la sugar și leucemia mieloidă acută, au probabil mecanisme cauzale diferite.

„Prevenirea leucemiei în copilărie ar avea un impact uriaș asupra vieții copiilor și a familiilor lor din Marea Britanie și de pe tot globul”, a declarat Paul Workman, directorul executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra.

Cu toate acestea, alți experți sunt mult mai prudenți de speranță, subliniind că genetica și șansa pură sunt încă factori importanți pentru dezvoltarea ALL.

"Dacă am putea opri acest tip de leucemie să se dezvolte în primul rând, ar fi enorm de interesant, dar încă multe răspunsuiri trebuie să găsim în laboratorul de cercetare înainte de a ști cu siguranță dacă asta ar putea deveni o realitate", a spus Alasdair Rankin, director de cercetare la Blood Cancer Charity Bloodwise.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel