Leucemie, un medicament mai eficient și mai ușor de utilizat

Medicamente
Un nou medicament pentru leucemie atacă celulele canceroase fără a afecta celulele normale, provocând astfel mai puține efecte secundare. Potrivit unui studiu este mai eficient și mai ușor de utilizat decât terapia standard utilizată pentru tratarea pacienților vârstnici cu leucemie limfocitară cronică (CLL).

Leucemia limfocitară cronică este cea mai comună formă de leucemie la adulți. Afectează în special adulții mai în vârstă, cu vârsta medie de diagnostic în jur de 70 de ani, riscul fiind mai mare la bărbați.

Până în prezent, tratamentul standard a fost o combinație a unui medicament chimioterapic (bendamustina) care ucide celulele canceroase și un medicament din imunoterapie (rituximab) care suprimă sistemul imunitar. Medicii Universității Loyola au folosit însă medicamentul ibrutinib, care atacă celulele canceroase fără a le afecta pe cele normale. Medicamentul este administrat o dată pe zi și este pastilă, fiind mult mai convenabil decât tratamentul standard care presupupe deplasarea pacienților la spital de trei ori pe lună pentru perfuzii și o injecție. Medicamentul a fost aprobat în 2016 de FDA în SUA pentru tratamentul CLL.

Studiul a inclus 547 de pacienți cu acest tip de leucemie, din care 67% bărbați, din 219 de centre din Statele Unite și Canada. Toți au fost cu vârste de peste 65 de ani, cu o vârstă medie de 71 ani. Cercetătorii au alocat pacienților la întâmplare una din cele trei terapii: tratamentul standard de bendamustină plus rituximab; ibrutinib în monoterapie; sau ibrutinib plus rituximab. După doi ani, 87% dintre pacienții cărora li s-a administrat ibrutinib în monoterapie au fost în viață fără progresia bolii, comparativ cu 74% dintre pacienții care au primit bendamustină plus rituximab, arată Medicalxpress.com.

,,Nu a existat o diferență semnificativă între pacienții cărora li s-a administrat ibrutinib în monoterapie și cei cărora li s-a administrat ibrutinib plus rituximab. Aproximativ 17% dintre pacienții cărora li s-a administrat ibrutinib în monoterapie au prezentat bătăi neregulate ale inimii, fibrilație atrială. Dar, în general, medicamentul a cauzat mai puține efecte secundare decât tratamentul standard. Ibrutinib ar trebui să devină noul standard de îngrijire", a spus dr. Scott Smith, unul dintre principalii autori ai studiului.

 Potrivit medicului oncolog de la Universitatea Loyola, studiile suplimentare privind ibrutinib sunt în curs de desfășurare la pacienții CLL cu vârste sub 65 ani, a spus dr. Smith.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel