Leziuni ale măduvei spinării, tratate cu ajutorul nanoparticulelor

Coloană vertebrală  FOTO: pixabay.com
Nanoparticulele sunt particule mici care pot fi utilizate pentru a elibera medicamente în zone care nu pot fi atinse.

Măduva spinării, nanoparticule. Nanoparticulele au fost cercetate pentru utilizarea în tratamentul inflamației și leziunilor în ultimul deceniu. Avantajul esențial al folosirii acestora: vizează zone specifice și asta permite tratamentul susținut al leziunilor folosind medicamente care altfel ar putea avea efecte toxice, care ar limita utilizarea lor. Anumite metode de încapsulare permit eliberarea secvențială a medicamentelor în timp, limitând numărul de injecții necesare. Rănirea măduvei spinării poate duce la paralizie, infecții periculoase și moarte. Leziunile măduvei spinării pot fi dificil de tratat, deoarece există un răspuns inflamator la daune, iar medicația existentă poate avea efecte secundare grave, care sunt probabil asociate cu toxicitatea medicamentelor pentru alte organe, potrivit news-medical.net.

Nanoparticulele pot ajuta la depășirea acestor obstacole prin livrarea medicamentelor direct la locul accidentării față de medicamentele injectate. Spre exemplu: metilprednisolonul, un glucocorticoid sintetic, poate reduce la minimum deficitele neurologice în urma leziunilor măduvei spinării, dar poate provoca și sângerare gastrică, sepsis, pneumonie și infecții ale rănilor. Nanoparticulele au fost testate pentru a furniza metilprednisolon direct la nivelul coloanei vertebrale rănite, crescând eficacitatea medicamentului și scăzând efectele negative. Mai mult, administrarea de nanoparticule permite utilizarea unei doze mai mici, la aproximativ 1/20 din doza administrată sistematic.

Pe lângă furnizarea de medicamente, nanoparticulele pot fi folosite pentru a afecta sistemul imunitar prin mișcarea celulelor imune. S-a dovedit că nanoparticulele intră în celulele imune și își reglează biodistribuția, expresia genelor și funcția. Nanoparticulele pot afecta microambientul și pot modifica fenotipurile celulare. Efectul asupra expresiei genice, care determină schimbările fenotipului și microambientului, poate fi atât pe termen scurt cât și pe termen lung. De exemplu, atunci când nanoparticulele au fost injectate pentru a regla factori antiinflamatori, aceste schimbări sunt susținute pe termen lung și, prin urmare, în continuare promovează recuperarea locomotorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural
Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel