Leziuni renale acute: ipoteza unei terapii cu un compus toxic. Teste pe rozătoare

Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Leziunile renale acute au fost subiectul unui studiu care a căutat o soluție pentru cea mai comună complicație apărută la 1 din 5 pacienți americani internați.

Leziuni renale acute. Cercetători de la Universitatea Augusta, Georgia, SUA, au descoperit că dându-le șobolanilor masculi o doză mică de lipozaharide (endotoxină; LPS) înainte să le inducă leziuni renale acute (AKI) starea lor s-a îmbunătățit. AKI este o pierdere a funcției renale care apare în câteva ore sau zile.

Leziuni renale acute: ce sunt

Leziunile renale acute constituie o complicație care apare la 1 din 5 americani și se află în creștere în spitalele din State. Acestea pot apărea și din pricina diabetului. Iar cum numărul celor cu diabet crește, medicii se așteaptă la mai multe cazuri cu AKI, susțin reprezentanții Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, citați într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Potrivit acestei instituții, AKI este asociat cu mortalitate crescută în spitale, costuri crescute de îngrijire a sănătății, necesități de îngrijire pe termen lung și risc de boli cronice de rinichi.

Leziuni renale acute: ce este LPS

Potrivit sursei citate, LPS este un compus toxic găsit în membrana celulară a unor tipuri de bacterii -inclusiv Escherichia coli (E. coli) și Salmonella. Cercetătorii din Georgia l-au folosit să declanșeze și să studieze răspunsurile imune înăscute la șobolani și inflamația.

Leziuni renale acute: experimentul

Autorii studiului au administrat zilnic, 7 zile la rând, doze saline sau doze mici de LPS la mai multe grupuri de șobolani masculi și femele. Apoi au indus leziuni renale acute restrcționând aprovizionarea cu sânge. La finalul experimentului au examinat sângele și țesutul pentru markeri legați de inflamație, leziuni renale și congestie hematică în partea interioară a rinichiului.

Au observat că rozătoarele de sex masculin au prezentat o creștere dependentă de doză într-o măsură a inflamației numită rata de sedimentare a eritrocitelor. Iar femelele nu au avut nicio reacție față de grupul care a primit soluție salină. Șobolanii masculi care au primit LPS în doze mici au prezentat mai puțină congestie a celulelor roșii din sânge decât cei din alte grupuri, în ciuda inflamației crescute.

Leziuni renale acute: concluzii

Autorii studiului au afirmat că rezultatele studiului îi încântă întrucât reduce complicațiile leziunilor renale acute și ar putea ajuta la dezvoltarea unei terapii pentru congestia celulelor roșii din sânge, care nu cauzează inflamația pe scară largă declanșată de LPS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel