Lipedemul: cum ajută liposucția persoanele cu această afecțiune
28 dec 2019 / 21:03
Lipedemul este o afecțiune ce duce la formarea unor depozite de grăsime dureroase în jurul coapselor și afectează în special femeile. Potrivit unei cercetări, liposucția este una din cele mai bune soluții care duce la îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți.
de  Angela Sabău
Tineri, greutate corporală

Liposucția îmbunătățește calitatea vieții pentru femeile cu lipedem, potrivit unui studiu publicat în numărul din decembrie al Chirurgiei plastice și reconstructive. Lipedemul (cunoscut și ca „sindromul grăsimii dureroase”) este o boală cronică ce afectează în principal femeile și se caracterizează printr-o acumulare disproporționată de țesut adipos în jurul șoldurilor.

Spre deosebire de celulită, lipedemul se poate extinde până în zona gambelor și a gleznelor, provocând dureri intense.

Anna-Theresa Bauer de la Universitatea Tehnică din München din Germania și colegii au efectuat un sondaj online la 209 de pacienți (vârsta medie, 38,5 ani) cu lipedem care au fost supuși unei liposucții tumescente pentru a înțelege experiențele femeilor cu debutul și progresia bolii.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea participanților au observat o primă manifestare a bolii la vârsta de 16 ani. Diagnosticul a durat în medie de 15 ani. Majoritatea pacienților au raportat că liposucția a dus la o reducere semnificativă a durerii, umflăturii, a sensibilității și a vânătăilor ușoare.

Prevalența hipotiroidismului (35,9 la sută) și a depresiei (23 la sută) a fost mai mare decât prevalența medie la populația germană. Respondenții au avut o prevalență scăzută atât a diabetului de tip 1 (1,4 la sută), cât și a celui de tip 2 (1 la sută). Aproape un sfert dintre pacienții cu lipedem au prezentat un diagnostic de migrenă (22,5 la sută), iar două treimi dintre acești respondenți (68,1 la sută) au spus că frecvența și / sau intensitatea atacurilor de migrenă au scăzut semnificativ după liposucție.

Liposuctia produce efecte pozitive de lunga durata la pacientii cu lipedem, ceea ce duce la o crestere marcanta a calitatii vietii lor, scriu autorii.

 

Sursa, aici.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?