Lipsa de somn, efectele secundare. Ce formă de demență favorizează

Insomnia              Foto: Pixabay
Lipsa de somn poate avea efecte secundare devastatoare pentru minte și corp.

Lipsa somnului este extrem de des întâlnită: mulți oameni dorm mai puțin decât au nevoie, fie din cauza insomniei, tulburărilor de somn sau pur și simplu din pricina unui program aglomerat. Dacă faceți parte dintr-una din aceste categorii, aflați că a dormi mai mult este o necesitate, în special pentru a vă menține mintea ascuțită.

Efectele secundare ale lipsei somnului pot fi grave. Privarea de somn estre strâns legat de afectarea creierului și memorie.

Somnul și demența

Este extrem de comun ca cineva cu boala Alzheimer sau demența să raporteze tulburări de somn, potrivit unui strudiu publicat în revista medicală Psychogeriatrics.  Și, în multe cazuri, problemele de somn pot înrăutăți simptomele acestor afecțiuni, Dar, problemele de somn sunt un simptom cauzat de neurodegenerare? Sau problemele cu somnul pot cauza de fapt neurodegenerarea?

Pierderea memoriei

Există o mulțime de cercetări care sugerează că lipsa somnului poate contribui la deteriorarea cognitivă și pierderea memoriei mai târziu în viață. Cercetătorii știu că somnul este extrem de important pentru funcția cognitivă sănătoasă și acest lucru nu este surprinzător. Când suntem privați de somn, poate fi greu să gândim corect sau să ne concentrăm. Există mai multe studii care demonstrează legătura dintre calitatea redusă a somnului și performanțele cognitive mai slabe. Însă lipsa somnului și tulburările de somn pot avea efecte de lungă durată, crescând riscul pentru probleme de memorie odată cu vârsta, arată un studiu publicat în revista medicală The Lancet. 

Studiile arată că persoanele diagnosticate cu insomnie prezintă un risc mai mare pentru demență. Potrivit unui studiu de trei ani, publicat în Plos one,  persoanele cu insomnie aveau de două ori mai multe șanse să dezvolte demență pe parcursul celor trei ani decât cele fără insomnie. 

Tulburările de somn, precum preobleme de respirație în somn, sunt, de asemenea, adesea asociate cu funcția cognitivă redusă.  Într-un studiu, femeile care aveau tulburări respiratorii de somn aveau mult mai multe șanse să dezvolte o deficiență cognitivă ușoară sau demență în comparație cu femeile fără tulburari respiratorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural
Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel