Mai purtăm mască după vaccinarea COVID? Dr Valeriu Gheorghiță: este PRUDENT să respectăm măsurile

Dr Valeriu Gheorghiță. FOTO: DC Medical
Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva infecției COVID, a făcut duminică, 17 ianuarie, declarații, la un post TV, privind purtarea măștii după imunizare.

Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva infecției COVID, a afirmat că este ”prudent” să respectăm măsurile de siguranță și după ce ne imunizăm cu ambele doze de vaccin COVID. 

Întrebat la digi 24 dacă mai trebuie să purtăm mască după ce ne vaccinăm împotriva infecției COVID, medicul Gheorghiță a răspuns:

”Știm că rata de eficacitate este de peste 95% după ce persoana respectivă își face cele două doze și avem cel puțin 7-10 zile de la momentul rapelului. Însă, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, date privind riscul ca persoana vaccinată să facă o infecție subclinică, o infecție asimptomatică, și să o transmită la o altă persoană cu care intră în contact și care este receptivă, este nevaccinată sau nu respectă măsurile de prevenție este, în momentul de față, sub semnul întrebării. 

Foarte probabil, dar accentuez, fără să avem în acest moment dovezi medicale concrete, foarte probabil riscul de transmitere va fi semnificativ mai mic pentru că persoana respectivă are anticorpi, are răspuns imun. Există un nivel, poate mic al multiplicării virusului la nivel porții de intrare, la nivelul nazo-faringelui, iar cantitatea de virus eliminată de persoana respectivă este foarte mică. 

Cred că la acest moment este prudent să respectăm măsurile de prevenție cel puțin până când avem un nivel de imunitate colectivă de circa 60-70% și până când vom avea acces la datele științifice care ne vor răspunde cu siguranță la această întrebare pe care cu toții o avem la acest moment”.

Tot astăzi, 17 ianuarie, medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, în prima parte a zilei, după ce a primit rapelul, că va trebui să purtăm în continuare masca. Dumnealui a spus că va trebui să facem aceasta până în 2023.

”După a doua doză, la șapte zile deja putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus, dar, atenție, masca va rămâne obligatorie în continuare (...) până în 2023 pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru. Nu ne protejează și la nivelul mucoaselor. Astfel încât dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, avem toate șansele să luăm un virus pe care noi, pe urmă, să putem da mai departe unor persoane care nu sunt imunizate și să generăm, în continuare, îmbolnăviri. Pandemia se prezintă exact ca o cometă. Cometa știm că are o parte care este la vedere, după care are o coadă care este lungă, acea coadă este și coada pandemiei și, ca atare, vor fi cazuri până se vor împuțina suficient de mult astfel încât să putem considera că virusul a ieșit din circuitul biologic normal”, a subliniat medicul Adrian Streinu-Cercel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel