Mâncarea care ne face fericiți. Dr Bilic: tăiați felia mai subțire!

Produsele lactate trebuie incluse în dieta zilnică
Medicul nutriționist Mihaela Bilic vorbește, într-o postare mai veche pe Instagram, despre o combinație interesantă de alimente care are efect antidepresiv.

Unele alimente le mâncăm pentru starea de bine pe care ne-o induc, nu doar pentru caloriile sau nutrienții pe care le conțin. Un exmeplu ne dă medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram, unde vorbește despre efectele antidepesive ale banalei pâini cu brânză, odinioară nelipsite de pe masa bunicilor noștri.

”De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv - deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine???? În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan.

Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sânge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină - hormonul stării de bine.

Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine...ca să fiți și fericiți”, notează medicul Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel