Mâncărimile de piele, cauzele greu de depistat pentru care pot să apară

Piele
Mâncărimile de piele pot avea cauze greu de identificat. Iată câteva dintre cele mai frecvente - și ce să facem în legătură cu acestea.

Uneori este ușor să știi de ce apare mâncărimea pe o anumită parte a corpului. Poate aveți o mușcătură de insecte, alergii sau o afecțiune vizibilă a pielii, cum ar fi eczeme. Este mai greu să știi cauza atunci când nu există nimic evident în spatele mâncărimii generalizate. „Este cea mai frecventă afecțiune a pielii la persoanele cu vârsta peste 65 de ani”, spune dr. Kenneth Arndt, dermatolog și fost editor medical al Harvard Special Health Report Skin Care and Repair.

Cauze potențiale

Mâncărimea generalizată are numeroși factori declanșatori potențiali. Unul este îmbătrânirrea. „Bariera pielii nu funcționează la fel de bine ca înainte, iar lucrurile care poate nu v-au iritat înainte pot fi acum absorbite în piele și pot provoca mâncărimi”, explică Dr. Arndt. „Pielea dezvoltă, de asemenea, un răspuns imunitar oarecum afectat, o reducere a fluxului de grăsimi și sânge și modificarea percepției senzoriale, făcând-o mai predispusă la mâncărime.”

Iată câteva alte cauze ale mâncărimii generalizate fără semne evidente:
Mediu inconjurator. Mediile foarte calde, uscate sau multe dușuri fierbinți pot face pielea uscată și produce mâncărime, la fel ca și expunerea excesivă la lumina soarelui.

Modul de viață. Somnul slab, fumatul sau o dietă nesănătoasă pot face pielea mai uscată sau mai reactivă la iritanți.

Neuropatie. Leziunile nervoase (neuropatie) care provoacă amorțeală, furnicături, slăbiciune sau durere pot provoca, de asemenea, mâncărime. „Persoanele cu diabet suferă neuropatie și mâncărime”, spune dr. Arndt. „Un nerv ciupit, în special la nivelul coloanei vertebrale, poate duce și la mâncărime.”

Medicamente. Mâncărimea poate fi un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi hidroclorotiazida (Esidrix, Hydrodiuril) pentru tratarea tensiunii arteriale crescute. „Chiar dacă ați luat un medicament care nu v-a deranjat înainte, producătorii pot schimba ingredientele inactive, cum ar fi colorantul care colorează pilula, iar acest lucru poate provoca mâncărime", subliniază Dr. Arndt.

Afecțiuni. Mâncărimea poate fi un simptom al afecțiunilor hepatice, renale sau tiroidiene; unele tipuri de cancer (limfa-omas); sau anemie feriprivă.

Condiții psihologice. Stresul ridicat, anxietatea și tulburarea obsesiv-compulsivă sunt cauze frecvente ale mâncărimii generalizate. „Pentru persoanele cu aceste afecțiuni, simptomele de orice fel, inclusiv mâncărimea, pot fi amplificate”, spune dr. Arndt.

Alergeni. Detergenții, țesăturile, produsele cosmetice, praful și polenul plantelor pot provoca mâncărime din cauza iritațiilor. „Se poate dobândi o reacție alergică la orice vine în contact cu pielea”, spune dr. Arndt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel