Markerii de cancer pot fi și indicatori ai insuficienței cardiace

Cancerul mamar face mii de victime anual
Markerii tumorali pot indica și progresia și gravitatea insuficienței cardiace, au constatat cercetătorii. În ce tipuri de cancer e verificată conexiunea: 

Insuficiența cardiacă și cancerul sunt afecțiuni cu o serie de caracteristici comune. Un nou studiu publicat în Journal of Internal Medicine (link studiu) a descoperit că la pacienții cu insuficiență cardiacă, mai mulți dintre markerii tumorali cunoscuți pot fi, de asemenea, indicatori ai gravității și progresiei insuficienței cardiace.

În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat șase markeri care sunt indicatori pentru diferite tipuri de cancer - incluzând cel ovarian, mamar, de plămân, pancreatic, colorectalul și cancerul de celule germinale - la 2.079 de pacienți cu insuficiență cardiacă.

Mai mulți dintre markerii în cauză s-au corelat puternic cu markerii de insuficiență cardiacă cunoscuți și, de asemenea, au prezis care dintre pacienți au probabilitatea cea mai mare să moară prematur.

„Studiul nostru oferă combustibil suplimentar ideii că bolile cardiovasculare și cancerul sunt legate, deoarece acum demonstrăm faptul că acele căi care sunt sesizate de markeri tumorali sunt aparent, de asemenea, reglementate în insuficiență cardiacă", a declarat autorul principal dr Rudolf A. de Boer, doctor în științe medicale, de la Centrul Medical Universitar Groningen, din Olanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel