Matteo Politi, falsul medic estetician italian a fost trimis în judecată

Multe dintre femeile operate de chirurgul impostor nu au depus plângere
Falsul medic italian Matteo Politi a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, el fiind acuzat că a operat 28 de persoane în mai multe clinici private, deşi nu avea dreptul să exercite profesia de doctor pe teritoriul României.

Matteo Politi, italianul prin anul trecut că făcea operații estetice inclusiv vedetelor fără să aibă calitatea de medic, va fi judecat pentru săvârşirea infracțiunilor de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, înşelăciune, instigare mediată la fals intelectual şi participație improprie la fals intelectual, notează Agerpres. 


Italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unități medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
După declanşarea anchetei, italianul a încercat să fugă din România, însă a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici. A fost arestat preventiv o perioadă, însă acum este în libertate.

 

28 de pacienți, operați de medicul fals

„În perioada martie 2018 - 7.12.2018, inculpatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. În perioada martie 2018 - 07.12.2018, inculpatul a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un numele fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calității de chirurg plastician-estetician, obținând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.


Procurorii mai spun că, în septembrie 2018, italianul a indus în eroare doi medici, prin aceea că s-a prezentat sub un nume fals, susținând că, în scurt timp, va fi proprietarul unei clinici private cu sediul în Bucureşti, deşi cunoştea că nu exista posibilitatea reală de a achiziționa clinica în acel termen, neavând resursele financiare în acest scop.
Anchetatorii notează că Matteo Politi i-a determinat pe cei doi medici să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială, al cărei administrator era, încasând suma de 13.896 lei, reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii, cei doi medici neputând beneficia de spațiul în cauză, întrucât nu li s-a permis accesul de către adevăratul proprietar.

 

Medic fals cu acte aproape în regulă

 

Pe 19 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti să întreprindă demersurile necesare în vederea obținerii dreptului de liberă practică, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, şi să întocmească cu intenție un certificat de înregistrare din data de 23.03.2018, prin care se certifică faptul că este înregistrat în evidențele de personal ale DSPMB cu un număr de cod parafa, deşi el nu avea calitatea de medic şi, pe cale de consecință, nu îndeplinea nici condițiile de liberă practică.

 


Procurorii mai spun că, la data de 22 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcționari din cadrul Ministerului Educației - Centrul Național de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, să întocmească, fără vinovăție, un atestat în baza căruia diploma de Absolvire a Învățământului Superior, eliberată de Facultatea de Medicină - Universitatea din Priştina, este recunoscută ca diplomă de licență în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obținute în străinătate, raportat la sistemul de educație din România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deşi inculpatul nu era medic şi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel