Medic din Călărași refuză pacienții fără vaccin COVID. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, intervine: "ILEGAL, IMORAL!"

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a reacționat după ce un medic din Călărași refuză să mai primească pacienții care nu se vaccinează de COVID.

"Salut inițiativa tuturor colegilor medici care vor să convingă pacienții să se vaccineze, dar în nici un caz nu este legal, nu este moral, nu este deontologic să putem condiționa pacienților noștri această vaccinare pentru că, în primul rând, pacienții beneficiază de toate drepturile asigurate de legea 47 pe 2003 actualizată pe legea pacientului, respectiv acel consimțământ care a fost invocat cu temeiul din dreptul internațional care este aplicabilă pentru toți pacienții asigurați sau neasigurați. În al doilea rând, pacienții s-au înscris pe listele domnului doctor, acești pacienți nu pot fi eliminați de pe acea listă. Pacientul poate să aleagă el să plece, dar nu poate fi eliminat de către doctor.", a declarat Ioana Stăncel în direct la Realitatea Plus.

Medicul Cătălin Petrencic a anunţat, marți, 12 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că va scoate din lista sa persoanele care refuză vacccinarea.

Medicul invocă un articol de lege care arată că asiguraţii au obligaţia să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului.

„Asiguratii, conform art 231, alin e), din Legea 95/2006, au obligatia „să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului”.
Conform acestui acrticol de lege, ANUNT PUBLIC de acum ca TOATE PERSOANELE INSCRISE LA MINE CARE REFUZA VACCINAREA ANTI-COVID 19, VOR FI SCOASE DE PE LISTA MEA DE MEDIC DE FAMILIE.

Este de neacceptat sa continui colaborarea cu pacientii care nu cred in recomandarile pe care le fac. Persoanele care refuza vaccinarea, dreptul lor, fac dovada ca nu au incredere in mine, in ceea ce spun, in ceea ce le recomand sa faca. In cei 33 de ani de practica am vaccinat mii de persoane, am facut zeci de mii de inoculari si nu am avut reactii adverse decat foarte putine si minore. Cred in vaccinuri, chiar si in cele nou aparute sau schimbate in acesti ani. Vaccinarea a reprezentat pentru mine partea cea mai importanta a activitatii de preventie. In toti acesti ani am avut o singura persoana care a refuzat vaccinarea celui de-al doilea copil si i-am cerut sa-i ia fisa si sa se mute la alt medic. Ceea ce a si facut.”, a postat medicul Cătălin Petrencic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel