Medic, semnal de alarmă: au murit 30 de copii din lipsa aparaturii și a specialiștilor

Copii, spital
Semnal de alarmă al unui medic: mor copiii în cel mai mare spital pediatric din țară din cauza lipsei de aparatură și specialiști

Un medic trage un semnal de alarmă absolut înfricoșător. El spune că mor copiii în cel mai mare spital din țară, din cauza lipsei de aparatură și de specialiști. Medicul Mihai Cârstoveanu a explicat la Antena 3 că 30 de bebeluşi au murit în ultimul an, pentru că medicii de la Spitalul „Marie Curie” nu au avut cu ce să îi trateze. Statul nu cumpără aparatură, medicamente şi nu angajează specialişti, spune renumitul medic. „Au murit 30 de copii pentru că stau pe listele de aşteptare. Sumele alocate pentru acţiunile prioritare scad de la an la an, deşi memoriile sunt tot mai importante în acest mod. Atenţia pentru pediatre, în ţara aceasta, nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă adulţii. Anul acesta, şi mai trist, înţelegem ce înseamnă pandemia, toţi avem cunoscuţi, prieteni bolnavi, însă aceste atitudini discreţionare sunt convins că ne vor costa pe termen lung." - a spus medicul Cârstoveanu.
Specialistul a dat exemplul unui caz de săptămâna trecută, când un copil cu o afecţiune foarte gravă a fost operat şi trebuia să iasă pe circulaţie extracorporeală. "Tot ceea ce înseamnă această circulaţie extra-corporeală s-a cumpărat pe caiet, pentru că nu avem bani" - a explicat doctorul Cârstoveanu. (Circulația extracorporeală este o metodă complexă care permite substituirea, pentru o anumită perioadă de timp, a funcțiilor inimii și plămânilor: circulația, schimburile de gaze, echilibrul acido-bazic, reglarea temperaturi – n.r.)
Medicul a explicat care este una din marile probleme ale spitalului, nerezolvată de mai bine de un an - lipsa unui specialist în medicaţia copiilor.
"De un an de zile îi rog - Daţi-ne un farmacist clinician lângă noi care să verifice întotdeauna ceea ce scriem pentru că sunt erori de medicaţie. România nu are erori de medicaţie pe nicărieri, în SUA mor mii de oameni de erori de medicaţie, noi nu avem erori de medicaţie şi facem un ping pong al hârtiilor de un an de zile. Asta înseamnă ajutorul, de acolo să vină impunerea, de acolo să fim traşi la răspundere." - a explicat renumitul medic. 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel